mobi facebook

Znaczenie chlorelli dla naszego zdrowia

Jedna z najstarszych roślin jednokomórkowych obecnych na Ziemi (pojawiła się około 2,5 mld lat). Za badania jej poświęcone dwukrotnie przyznano nagrody Nobla. Chlorella jest bogatym źródłem białka oraz chlorofilu, któremu zawdzięcza też nazwę. W latach 50. była postrzegana jako lekarstwo na światowy kryzys głodu. Chroni przed nowotworami, chorobami serca; działa też detoksyfikacyjnie na nasz organizm. Ponadto stymuluje układ odpornościowy oraz opóźnia procesy starzenia.

Wartość odżywcza i skład chemiczny chlorelli

chlorella

Chlorella jest bogatym źródłem witamin z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B7 (biotyna), B9 (kwas foliowy). Zawiera bardzo duże ilości witaminy B12; mniejsze – B5, B6. Obecna w niej jest także witamina C oraz wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli: A, D, E oraz K.

Z minerałów bogata jest w fosfor, potas, żelazo, cynk. W mniejszym stopniu zawiera sód, magnez, miedź, mangan. Chlorella jest bardzo dobrym źródłem wapnia; można nią zastąpić mleko i sery żółte.

Z fitozwiązków chlorella zawiera chlorofil (jest jego najbogatszym źródłem - koncentracja chlorofilu w przeliczeniu na 1 gram jest znacznie większa niż w roślinach), a z karotenoidówbeta-karoten, luteinę oraz zeaksantynę.

Chlorella jest bardzo bogatym źródłem białka (w tym wszystkie 20 aminokwasów). Innym obecnym związkiem organicznym jest inozytol. Zawiera ona też chlorellinę, która ma silne właściwości antybiotyczne i wysoki czynnik wzrostu chlorelli (CGF). Zawiera też kwasy z grupy omega-3 oraz omega-6 w ilości od 7% do 15%.

Wartość odżywcza 100 g sproszkowanej chlorelli wynosi 362 kcal.

Czynnik wzrostu chlorelli

Chlorella posiada grupę związków zwanych Chlorella Grow Factor (CGF), która odpowiada za wzrost tego mikroorganizmu. CGF jest substancją złożoną i wyjątkową, znajdującą się tylko w chlorelli. Składa się z: kwasów nukleinowych, szeregu witamin, aminokwasów, cukrów, kompleksu protein, enzymów i glykoprotein. Dzięki niemu jest możliwy podział chlorelli z zawrotną prędkością 40 cykli na dobę. Bakterie acidofilne w jego obecności namnażają się ok. 4 razy szybciej. To niezwykle przyjazna substancja dla naszej jelitowej flory bakteryjnej. W Japonii zaobserwowano, że związki te pozytywnie wpływają na wzrost dzieci oraz młodych zwierząt. Są one w 100% rozpuszczalne w wodzie, posiadają niezwykłą zdolność naprawy uszkodzonych komórek oraz stymulowania wzrostu nowych. Ponadto CGF ma zdolność do spowolnienia starzenia organizmu ze względu na wysoką zawartość kwasów nukleinowych w komórkach.

Pozytywny wpływ chlorelli na organizm człowieka

przeciwdziałanie chorobom nowotworowym
przeciwdziałanie chorobom układu krwionośnego
stymulacja układu odpornościowego
działanie detoksykacyjne
opóźnienie procesów starzenia się organizmu

Powyższe linki są odnośnikami do pełniejszego opisu danego zagadnienia.

Sposób spożywania

Chlorella jest dostępna na rynku w paru różnych formach: tabletek lub kapsułek, saszetek (z rozpuszczoną chlorellą w płynie - pasta) oraz w proszku (wysuszone komórki chlorelli). Najlepszą formą sprzedażową są opakowania sproszkowanej chlorelli w ilości 100-150 g. W celach zdrowotnych należy spożywać około 3-4 g chlorelli dziennie. W stanach chorobowych: 6-8 g dziennie. Osoby leczące się na nowotwory powinny przyjmować dziennie 30-40 g. Dzieci: pół dawki dorosłych.

Chlorellę w formie sproszkowanej należy rozpuścić w 200 ml wody oraz dobrze wymieszać. Spożywanie chlorelli w takiej postaci powoduje łatwe przyswojenie składników odżywczych. Chlorella powinna zostać wprowadzona powoli do diety, w dawce 200 mg na dobę, i być stopniowo zwiększana.

Informacje ogólne

chlorella

Chlorella zwyczajna (Chlorella vulgaris) to gatunek z grupy jednokomórkowych zielenic. Żyje w wodach słodkich, morskich, a także w wilgotnej glebie. Ma ona kształt sferyczny o średnicy od 2 do 10 mikrometrów. Jest to jeden z najstarszych organizmów spotykanych na Ziemi, który powstał około 2,5 miliarda lat temu i powszechnie występuje na całej kuli ziemskiej. W sprzyjających warunkach rozmnaża się w bardzo szybkim tempie; jest organizmem samożywnym wytwarzającym energię z reakcji fotosyntezy, a źródło węgla do tworzenia związków organicznych to dwutlenek węgla. Słowo chlorella pochodzi od połączenia greckiego chloros oraz łacińskiego ella, co znaczy zielony oraz mały. Za badania nad chlorellą zostały przyznane nagrody Nobla w latach: 1931 oraz w 1961. Z początkiem lat 50. XX wieku w wyniku wzrostu populacji ludności świata chlorella była postrzegana jako nowe obiecujące źródło żywności oraz jako możliwość rozwiązania ówczesnego kryzysu głodu na świecie. Prowadzone są tez badania nad wykorzystaniem procesu fotosyntezy chlorelli jako taniego sposobu pozyskiwania energii elektrycznej.

Literatura

1. Chlorella - The most exiting nutritional discovery on planet earth
2. Healey J., Detoxification with Chlorella. Qualified Nutritionist, 2010.
3. Tse P., The detoxification, imunnostimulation and healing property of chlorella. World Convention of Traditional Medicine & Acupuncture , 2000.
4. Wolfe D., Superfood: The Food and Medicine of the Future. North Atlantic Books, 2008.

Źródła internetowe

1. http://en.wikipedia.org
2. http://www.gw-int.net/pl/chlorella
3. http://chlorella.pl/index.php?page=wlasciwosci#cgf

Zdjęcia

1. http://botany.natur.cuni.cz/algo/images/CAUP/H1955_1.jpg
2. http://www.gojiking.co.uk/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=5&products_id=127&zenid=942beasthb69at0rn4ot316f85
3. http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01463/Chlorella_1463487c.jpg
4. http://www.sklep-vitality.pl/44-97-thickbox/chlorella-400-tabletek.jpg