mobi facebook

Przeciwdziałanie chorobom układu krwionośnego przez chlorellę

chlorella

Chlorella wpływa pozytywnie na stan naszego układu krwionośnego. Pomaga ona obniżyć poziom lipoprotein LDL (lipoproteina o niskiej gęstości) oraz HDL (lipoproteina o wysokiej gęstości) zwanych potocznie cholesterolem. Zmniejszenie zawartości lipoprotein we krwi jest związane z zawartością kwasów omega-3 w chlorelli. Posiada ona też dużo przeciwutleniaczy (w postaci witamin) w swoich komórkach, które eliminują wolne rodniki z krwi, chroniąc tym samym cząsteczki cholesterolu przed utlenieniem, co powoduje odkładanie się na ścianach naczyń krwionośnych płytki miażdżycowej, prowadząc do zawału serca lub udaru mózgu.

Chlorella obniża ciśnienie krwi. Poprawia ona elastyczność oraz giętkość naczyń krwionośnych. Efekt ten jest związany z obecnością w chlorelli CGF. Jest ona także dobrym źródłem potasu (dieta bogata w potas, a uboga w sód pozwala zmniejszyć ciśnienie krwi). Badania nad wpływem chlorelli na zmniejszenie ciśnienia krwi u pacjentów były przeprowadzane przez japońskich naukowców. Dowiedziono, że im większą dawkę chlorelli przyjmuje się dziennie, tym w krótszym czasie następuje unormowanie ciśnienia krwi. Chlorella eliminuje też z krwi metale ciężkie takie jak: kadm, ołów i rtęć, które również przyczyniają się do powstawania miażdżycy oraz nadciśnienia tętniczego. Ze względu na zawartość magnezu, reguluje ona pracę serca.