mobi facebook

Opóźnienie procesów starzenia się organizmu przez chlorellę

Starzenie jest spowodowane głównie przez niski poziom kwasów nukleinowych (DNA oraz RNA): powodują one niższą żywotność komórek oraz zwiększoną podatność na choroby zwyrodnieniowe, które są powszechne wśród osób starszych. Dieta bogata w kwasy nukleinowe może przeciwdziałać procesom starzenia, gdyż jedzenie żywności o wysokiej zawartości kwasów nukleinowych dostarcza materiału do wytwarzania i naprawy komórkowych DNA. Chlorella jest doskonałym źródłem kwasu nukleinowego z 2950 mg RNA i 280 mg DNA na 100g produktu. Jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak: karotenoidy, witaminy C i E, chlorofil i selen. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu przez eliminacje w organizmie wolnych rodników oraz reaktywnych form tlenu. Poza tym, chlorella dostarcza również niezbędnych składników odżywczych w łatwo przyswajalnej formie. Prawidłowo odżywiona komórka starzeje się dużo wolniej niż ta z niedoborami pokarmowymi. Chlorella pomaga też organizmowi osiągnąć lekko zasadowe pH w organizmie.