mobi facebook

Przeciwdziałanie chorobom układu krwionośnego przez herbatę

zielona herbata w pudełku

Badania naukowe prowadzone przez japońskich i chińskich naukowców udowodniły, że zielona herbata wpływa korzystnie na ochronę serca oraz układ krążenia. Silne właściwości przeciwutleniające katechin hamują procesy utleniania lipoprotein HDL (lipoproteiny o dużej gęstości) oraz LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości), obniżając przez to poziom ich odkładania w tętnicach i zwiększając przepuszczalność naczyń krwionośnych, zapobiegają sposób miażdżycy, która prowadzi do zawału serca oraz udaru mózgu. Efekt ten jest związany ze spożywaniem dużej ilości flawonoidów znajdujących się w naparze z zielonej herbaty. Wystarczy pić dziennie jedną filiżankę zielonej herbaty, aby zmniejszyć o 40% prawdopodobieństwo zawału serca. Zmniejszone ryzyko chorób serca dobrze widać na mieszkańcach Japonii oraz Chin, gdzie wypija się znaczne ilości zielonej herbaty.

Zielona herbata zapobiega też tworzeniu się skrzepów. Dzieje się tak za sprawą polifenoli zawartych w zielonej herbacie, które zapewniają płytkom krwi odpowiednią ich lepkość (nie powoduje ich sklejania). Obniża ona też ciśnienie krwi oraz pobudza czynność serca i krążenie krwi.