facebook

Równowaga kwasowo-zasadowa trawy jęczmiennej

Trawa jęczmienna ma wysoki współczynnik zasadowości, który pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie. Nasze komórki nie mogą właściwie funkcjonować, jeśli pH nie jest odpowiednie. Nasza codzienna dieta jest zakwaszająca, zwykle jemy dużo produktów mącznych, mięsa, wędlin, serów, słodyczy, pijemy sporo napojów, kawy, herbaty czarnej, a kiedy spożywa się zbyt wiele tego typu produktów, równowaga ta jest zaburzona. Niebezpieczne dla organizmu zachwianie równowagi występuje przy pH mniejszym niż 6,7 i większym niż 7,7 (dla krwi). W skrajnych przypadkach białka ulegają denaturacji, przestają działać enzymy komórkowe, ustaje wymiana gazów oddechowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadowica. W obu przypadkach jest to stan zagrażający życiu, w którym dochodzi do zaburzeń odczynu pH krwi. Trawa jęczmienna zawiera minerały buforowe, takie jak: sód, potas, wapń i magnez. Minerały te neutralizują kwasowy odczyn pH oraz pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową.