facebook

Właściwości przeciwutleniające kurkumy

Kurkuma posiada bardzo silne właściwości przeciwutleniające. Jej wartość mierzona przy pomocy metody zwanej ORAC wynosi 1270 mikromol TE/g co czyni tę roślinę jedną z najsilniejszych przeciwutleniaczy na ziemi (osobiście badałem właściwości antyutleniające kurkumy metodą zwaną FRAP w ramach koła naukowego, także potwierdzam te właściwości). Kurkumina posiada bardzo silne właściwości eliminacji wolnych rodników oraz reaktywnych form tlenu. Ponadto powoduje ona wzrost w komórce glutationu, który jest bardzo silnym endogennym (wewnętrznym) przeciwutleniaczem. Takie właściwości kurkumy chronią struktury komórkowe, zwłaszcza DNA, białka oraz lipidy błon przed utlenieniem, co powoduje ich degradację. Uszkodzenia DNA mogą doprowadzić do nowotworzenia się komórek. Stres oksydacyjny towarzyszy też przewlekłym stanom zapalnym w takich chorobach jak reumatyzm czy katarakta.