mobi facebook

Przeciwdziałanie chorobom nowotworowym przez trawę pszeniczną

trawa pszeniczna

Badania kliniczne przeprowadzane na pacjentach mających nowotwór piersi udowodniły korzystny wpływ trawy pszenicznej na ich stan zdrowia. U pacjentów przyjmujących soki można było obniżyć dawki leków chemioterapeutycznych. Inne badania udowodniły, że sok z trawy pszenicznej przyczynił się do poprawy stanu zdrowia i długości życia u nieuleczalnie chorych na nowotwory. Jest on aktywny do znanych mutagenów chemicznych takich jak nitrozoaminy czy benzopiren (zmniejsza ich rakotwórcze zdolności nawet o 90%). Stwierdzono również, że pochodne chlorofilu zapewniają korzystne działanie na wątrobę, jelito grube, żołądek, przewód pokarmowy i zapobiegają powstawaniu nowotworów.

Badania na zwierzętach udowodniły, że chlorofil jest inhibitorem cytochromu P450 w wątrobie oraz jelicie cienkim (powoduje to zmniejszenie częstości występowania nowotworów w wątrobie). Dodatkowo zawiera selen, który posiada właściwości antynowotworowe. Selen wzmacnia system odpornościowy i może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Sok z trawy pszenicznej może również hamować rozwój toksyczności hematologicznej związanej z chemioterapią u chorych na raka piersi. Zauważono również, że ludzie poddawani chemioterapii, którzy piją sok z trawy pszenicznej, nie wymagają hospitalizacji, a efekty uboczne, takie jak nudności, wymioty, owrzodzenia jamy ustnej, praktycznie nie istniały.