mobi facebook

Przeciwdziałanie chorobom układu krwionośnego przez spirulinę

spirulina opakowanie

Spirulina pomaga złagodzić stany niedokrwistości, zwiększając poziom hemoglobiny we krwi. Jest to związane z dużą zawartością żelaza w spirulinie (1 g zawiera prawie tyle samo żelaza, co 1 g mięsa wołowego). Białko sinic, zwane fikocyjaniną, pomaga w zwiększeniu produkcji czerwonych, jak i białych ciałek krwi w szpiku kostnym.

Dieta bogata w wodne ekstrakty spiruliny zmniejsza poziom lipoprotein cholesterolu, zarówno LDL (lipoproteina o niskiej gęstości) jak i HDL (lipoproteina o wysokiej gęstości). Prócz tego zmniejsza się ilość trójglicerydów we krwi. Wysoki poziom cholesterolu oraz brak odpowiedniej ilości przeciwutleniaczy we krwi może spowodować utlenienie lipoprotein, co powoduje osadzanie się ich na ścianach naczyń krwionośnych. Prowadzi to do miażdżycy, która może skończyć się zawałem serca lub udarem mózgu.