mobi facebook

Jadłospis dzienny



Śniadanie

Z samego rana wypić 1-2 szklanki soku cytrynowego z miodem i miętą pieprzową.

Nie należy spożywać na śniadanie dużych ilości węglowodanów.

1 jajko, kiszonka lub surówka, soczewica. Ewentualnie jakieś niezbyt słodkie owoce.

Link do filmu wyjaśniającego powyższą kwestie:

https://www.youtube.com/watch?v=c6D4Qoem-Ws

Kiełki: brokuła, rzodkiewki, soczewicy, lucerny lub inne,
W przypadku spożywania kawy dodać do niej 2 łyżeczki kakao. Jeśli osoba nie spożywa kawy pić szklankę kakao

II śniadanie

Jabłko lub,
Sałatka (pomidor, sałata, rzodkiewka, ogórek).
Szklanka soku pomidorowego.

W pracy pić zieloną herbatę,

Z racji tego, że pora drugiego śniadania dla dużej ilości ludzi wypada w pracy proponuję potrawkę profesora zdrowie lub łazanki profesora zdrowie.

Obiad

Zupy

Podstawowe zupy w menu: pomidorowa z ryżem brązowym, krupnik jaglany, minestrone, Hipokratesa, fasolowa, jarzynowa, ogórkowa z ryżem brązowym.

Zupy dodatkowe to: barszcz ukraiński, rosół z brązowym makaronem.

Z warzyw po gotowaniu bulionu warzywnego można przyżadzić sos boloński.

Do zupy dodać sobie trochę oleju rzepakowego.

Warto również zamienić drugie danie na następną porcję zupy.


Drugie

Kasza (jaglana, gryczana, jęczmienna, pęczak),
Pierś z kurczaka na parze z sosem lub bez do kaszy,
warzywa gotowane na parze wraz z ryżem brązowym lub kaszą,
fasolka po bretońsku w wersji wegetariańskiej,
gulasz z kurczaka,
Raz w tygodniu można przygotować pstrąga pieczonego

Sałatka warzywna (pomidor, cebula, ogórek, rzodkiewka, papryka),
Surówka (mieszanka: kapusta kiszona, tarta marchewka - tarte jabłko lub seler) lub,
Surówka z czerwonej kapusty, tarte jabłko, cebula.

Z mięsa pozostałego z gotowania barszczu można zrobić gulasz węgierski.

Podwieczorek

Orzechy,
Pomarańcza,
Na podwieczorek lub na kolacje spożywać brukselkę lub jarmuż,
Zielona herbata.

Kolacja

Chleb pełnoziarnisty żytni z buraczkami z chrzanem, na to cebula, żółty ser oraz dip,
czosnkowy lub pomidorowy,
Kiełki,
Dwa razy w tygodniu na kolacje można spożywać ryby np. filet z makreli w sosie pomidorowym,
Sok jabłkowo-marchwiowy z sokowirówki,
Kakao,
Zielona herbata.

PS.

Tłuszcze

Należy codziennie spożywać około 30 ml oleju rzepakowego dodawanego do spożywanych posiłków. Tłuszcze powinny stanowić około 20- 25% wchłoniętego pokarmu.

Białko

Białko powinno stanowić około 10-15% z całości przyswojonych składników odżywczych w ciągu dnia, z czego nie więcej niż połowa powinna przypadać na białko zwierzęce.

Codziennie należy pić przynajmniej 2 l wody (najlepiej z dużą zawartością magnezu i wapnia).

Ważne!!!
Woda kranowa w dużych miastach zawiera jony wapnia i magnezu. Można ją śmiało pić bez przegotowania, nie stanowi ona zagrożenia dla naszego zdrowia.

Warto spożywać również kiszonki - ogórki kiszone lub kiszoną kapustę - ok.50 g na dzień.

W okresie wiosenno-letnim warto dietę uzupełnić o rośliny sezonowe tzw. "jagody" czy zielone rośliny liściaste np. szpinak.
W okresie jesienno-zimowym dietę uzupełnić o rośliny kapustowate takie jak, jarmuż czy brukselka.

Do eliminacji z diety

Najlepiej jest z swojej diety wyeliminować całkowicie margarynę, masło oraz nabiał nie fermentowany i zastąpić je do smarowania chleba buraczkami z chrzanem lub humusem.

Najlepiej jest też wyeliminować do zera spożywanie napojów gazowanych.

Należy ograniczyć spożycie soli, można ją zastąpić świeżymi lub suszonymi ziołami.

Powyższe zalecenia żywieniowe są przeznaczone dla osób nie cierpiących na poważniejsze choroby.