mobi facebook

Dlaczego warto pić soki?

Soki warzywne lub owocowe świetnie wpływają na nasze zdrowie i urodę. Są one dobrym źródłem łatwo przyswajalnych witamin oraz składników mineralnych. Ich regularne picie sprzyja utrzymaniu optymalnej kondycji zdrowotnej.

soki

Ogromną zaletą soków jest możliwość otrzymania wyciśniętej esencji z roślin zawierającą duże ilości witamin, minerałów, enzymów czy fitozwiązków. Jednocześnie w czasie wyciskania eliminowane są elementy budulcowe komórek, takie jak celuloza czy pektyny, których człowiek i tak nie jest wstanie strawić. W błonnik (celuloza, pektyny) są bogate zielone części warzyw; są one słabo trawione przez zwierzęta ze względu na brak odpowiednich enzymów, co wpływa na niską efektywność pozyskiwania z nich składników odżywczych. Sok jest idealnym sposobem na rozwiązanie tego problemu, gdyż uzyskany z roślin ekstrakt bogaty jest we wszelkie składniki pokarmowe. Osobą będącą prekursorem w sokoterapii jest Dr Norman W. Walker, który poświęcił znaczną część życia nad badaniem zdrowotnych właściwości produktów roślinnych. Z raportów WHO wynika, że ludzie - szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych - spożywają za mało świeżych warzyw i owoców. Wskazane jest, aby zwiększyć ich podaż w naszej diecie również w postaci soków owocowo-warzywnych.

Wadą świeżo wyciskanych soków - czy to w sokowirówce, czy wyciskarce - jest krótki czas jego przechowywania; w lodówce nie powinien stać dłużej niż kilkanaście godzin. Związki w nim zawarte ulęgają utlenieniu, co wpływa na zmniejszenie zdrowotnych właściwości soku. W świeżo wyciśniętym soku, ze względu na bogactwo wszelkich związków odżywczych, szybko rozwija się flora bakteryjna, co może doprowadzić do zatrucia.

Właściwości zdrowotne soku

Dostarczanie w soku bomby zawierającej różnego rodzaju związki chemiczne z warzyw i owoców ma kolosalne znaczenie dla naszego zdrowia. Wyciśnięty sok zawiera białka, tłuszcze oraz węglowodany nie poddane obróbce termicznej i z tego względu są one lepiej trawione, a przez to lepiej wchłaniane. Świeże napoje warzywne są bogate w potas, a zawierają mało sodu w przeciwieństwie do produktów przetworzonych na półkach sklepowych, co jest ich kolejną cenną wartością dla zdrowia. Na bazie zdrowotnych właściwości soków z różnych warzyw i owoców opiera się terapia Gersona polegająca na wypijaniu przez 12 godzin co godzinę określonego rodzaju soku. Jest ona skuteczna w leczeniu wszelkich rodzaju schorzeń. Najbardziej znanym jej efektem jest działanie antynowotworowe. Sokoterapia wpływa również pozytywnie na przeciwdziałanie miażdżycy, nadciśnienia czy cukrzycy. Działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe jest związane z eliminacja wolnych rodników w ustroju.

Świeżo wyciśnięty sok posiada bardzo dużo związków mineralnych w postaci kationów, co zapewnia organizmowi utrzymanie właściwej równowagi kwasowo-zasadowej. Nasza codzienna dieta obfituje w produkty kwasowe, co negatywnie odbija się na stanie zdrowia; produkty te sprzyjają powstaniu różnego rodzaju chorób cywilizacyjnych, jak nowotwory, stany zapalne, zakłócenie pracy serca, bóle głowy, zmęczenie, depresje.

Rodzaje soków

Soki z sokowirówki

soki

Sokowirówka nadaje się bardzo dobrze do otrzymywania soków z owoców posiadających dużo wody w swoim składzie (takich jak cytrusy czy jabłko). Wyciska ona sok za pomocą drobnych ostrzy, po czym przesącza go przez otwory sita połączonego z ostrzami. Powstały w ten sposób płyn jest klarowny i posiada wiele wartościowych składników odżywczych. W wyniku otrzymywania soku w sokowirówce następuje jego napowietrzenie, co jest związane z dużą ilością obrotów tarczy z ostrzami. Powoduje to powstanie piany na powierzchni. Sprzyja to rozkładowi witamin, zwłaszcza witaminy C. Sok taki nie nadaje się do dłuższego przechowywania, nawet w lodówce. Sokowirówka nie nadaje się do wyciskania roślin zielonych (kapusta, trawa pszeniczna, pietruszka, szpinak, zioła), ale jednocześnie dobrze dzięki nim uzyskuje się sok z marchewki, która jest twardym warzywem. Inną wadą sokowirówek jest duży stopień zabrudzenia ich części miąższem owoców, co utrudnia oraz powoduje pracochłonność w ich czyszczeniu. Zaletą jej jest szybkość uzyskiwania soku z niej w krótkim czasie.

Soki z wyciskarki

Wyciskarka do soków działa na takiej samej zasadzie jak maszynka do mielenia mięsa. Wałek ślimakowy bardzo dokładnie miażdży tkanki roślinne, przemieszczając je do przodu, co powoduje dokładne wyciśnięcie soku przez sitko. Jednocześnie resztki po wytłoczeniu są mocno suche, co świadczy o dużej efektywności urządzenia. Z racji wolno obrotowego mechanizmu (około 100 obr./min.) sok nie jest napowietrzony, a przez to dłużej zachowuje wartości zdrowotne. Dzięki użyciu wyciskarki można uzyskiwać sok z wszelkich rodzajów roślin: miękkich owoców (cytrusów, jagód, truskawek, jabłko), twardych warzyw (marchewka, burak, kalarepa, rzepa), zielonych części roślin (trawa pszeniczna, szczaw, natka pietruszki, (kapusta), ziół, a nawet z ziaren. Wyciskarki do soków charakteryzują się pionowo, bądź też poziomo ustawionym; dzielą się także na jedno- oraz dwuślimakowe.

Sok kartonowy

Do wszystkich soków znajdujących się na półkach hipermarketów z napisami "sok", czy sok "sok 100%" zgodnie z przepisami krajowymi i unijnymi nie wolno dodawać konserwantów, barwników, słodzików i aromatów innych niż odzyskanych w procesie zagęszczania soków i przecierów. Nie wolno dodawać żadnych substancji poprawiających smak, barwę lub konsystencję soku. Jego barwa, smak i aromat musi pochodzić z owoców lub warzyw, z których został on otrzymany. Do soków warzywnych można dodawać sól, przyprawy i zioła oraz ich ekstrakty. Wszystkie bez wyjątku składniki i dodatki producent musi deklarować na opakowaniu w składzie soku w kolejności malejącego udziału.

Soki z zielonych części roślin

Ostatnio przyszła do nas z zachodu moda na soki z zielonych części warzyw. Najlepsze do tego celu są młode pędy roślin trawiastych, jak jęczmień, czy żyto. Ze względu na intensywny ich rozwój obfitują one w duże ilości witamin i minerałów. Jednak najcenniejszą rzeczą dla naszego zdrowia jest obecność w nich chlorofilu. To dzięki niemu zawdzięczają swój zielony kolor. Naukowcy z Oregon State University odkryli, że chlorofil zawarty w zielonych roślinach chroni nasz organizm przed substancjami wywołującymi nowotwory obecne w diecie. Jedną z wielkich zalet soków obfitujących w chlorofil jest ich oczyszczające działanie w układach pokarmowym i wydalniczym. Zarówno pierwszy, jak i drugi efekt związany jest ze zdolnością chlorofilu do wiązania różnego rodzaju szkodliwych związków chemicznych. Zapobiega to przedostawaniu się ich do naszego krwiobiegu oraz pomaga usunąć różnego rodzaje substancje znajdujące się w jelitach zalegających tam nawet latami. Dostępne są wyniki badań mówiące o właściwościach przeciwzapalnych soków z dużą zawartością chlorofilu.

Nie wszystkie zielone rośliny nadają się dobrze do wyciskania z nich soków. Szczaw czy szpinak zawierają w składzie kwas szczawiowy wiążący związki mineralne, jak: wapń, magnez, żelazo, przez co stają się one słabiej dostępne dla organizmu. Z kolei kapustowate zawierają kwas fitynowy, który wiąże wapń i magnez, zmniejszając jego biodostępność.