mobi facebook

Makroelementy

Nazwa RDA Funkcja makro Funkcja mikro Niedobór Występowanie
Fosfor 700 mg składnik kości i zębów, kwasów nukleinowych, tkanki mózgowej, błon komórkowych, związków wysoko energetycznych, koenzymów, główny anion wewnątrzkomórkowy, udział wreakcjach fosforylacji, utrzymaniu pH krwi (składnik buforów) Jako reszta kwasu fosforowego V składnik szkieletu nici DNA oraz RNA. Kwas ten jest też składnikiem białek. Bierze on udział w budowie przenośników energii jak: ATP czy GTP. Zaburzenia metabolizmu. Łamliwość i zniekształcenia kości, zgrubienia stawów, brak apetytu. Zwiększona nerwowość, próchnica zębów sery podpuszczkowe,
fasola,
groch,
sery twarogowe,
jaja,
mięso,
ryby,
zborza pełnowartościowe.
Sód 1500 mg główny kation płynu zewnątrzkomórkowego, występuje w sokutrzustkowym i jelitowym, kościach; reguluje gospodarkę wodną(objętość osocza, ciśnienie osmotyczne płynówpozakomórkowych), wpływa na równowagę kwasowo-zasadową,bierze udział w kurczliwości mięśni i przewodnictwie nerwowym,transporcie aminokwasów, cukrów itp. xxx Zanik różnicy potencjałów i utrata pobudliwości komórek. Osłabienie lub brak apetytu. Matowość oczu, zanik połysku sierści, matowienie włosów, lizanie różnych przedmiotów. Odwodnienie, niskie ciśnienie krwi, skurcze mięśni. sól kuchenna,
ryby solone,
wędliny,
konserwy mięsne,
sery podpuszczkowe,
pieczywo.
Potas 4500 mg główny kation płynu wewnątrzkomórkowego, występuje w sokachtrawiennych i kościach, reguluje gospodarkę wodną (objętośćkomórek, ciśnienie osmotyczne wewnątrzkomórkowe), wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, reguluje czynności mięśni i nerwów (potencjał błon komórkowych), zwiększaprzepuszczalność błon komórkowych (antagonista Ca) Wraz z jonami sodu uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych. Z jonami magnezu wpływa na ochronę serca. xxx Kurcze mięśni, osłabienie kurczliwości mięśni i ich zwiotczenie, ogólne osłabienie organizmu, choroby serca (np. tachykardia) i nerek, apatia, uczucie splątania. Zwolnienie reakcji na bodźce, suchość skóry. nasiona strączkowe,
orzechy,
ziemniaki,
niektóre ryby,
banany,
porzeczki,
mięso,
zboża pełnoziarniste.
Wapń 1000 mg podstawowy składnik kości i zębów, kofaktor wielu enzymów,udział w kurczliwości mięśni, przewodnictwie bodźcównerwowych, przepuszczalności błon komórkowych, regulacjipobudliwości nerwów, krzepliwości krwi, Jako apatyt oraz fosforan składnik kości. jako składnik białka kalmodulina wpływa na aktywację wielu białek np. kinazy. Bierze udział w aktywacji pomp błonowo-jonowych. Łamliwość i zniekształcenia kości (np. krzywica u dzieci, osteopenia i osteoporoza u dorosłych), choroby zębów, zgrubienia stawów. Zaburzenia metaboliczne (np. biegunka), zaburzenia krzepnięcia krwi], zaburzenia funkcjonowania układu mięśniowego (wzmożenie odruchów, tężyczka) i nerwowego (stany lękowe), Utrata apetytu. sery podpuszczkowe,
napoje mleczne,
ser twarogowy,
sardynki,
śledzie,
jarmuż,
fasola.
Magnez 350 mg składnik kości i zębów, tkanek miękkich; udział w. przewodnictwie nerwowym, kurczliwości mięsni (antagonista wapnia), magnez podwyższa próg pobudliwości nerwowo-mięśniowej, działa przeciwdrgawkowo i przeciwspastycznie, zmniejszając kurczliwość mięśni oraz ciśnienie krwi. Wraz z potasem bierze udział w prawidłowej pracy serca. Składni polimeraz DNA oraz RNA. Aktywator około 300 min. enzymów z grupy kinaz. Aktywuje pompę sodowo-potasową (Na+-K+ ATP-azę) i wapniową (Ca+ ATP-azę)Większość magnezu w organizmie jest magazynowana w kościach. Wzmożona aktywność układu nerwowego i mięśniowego (drżenia mięśni, kurcze), osłabienie mięsni, osłabienie i nieprawidłowości pracy serca (np. arytmia serca). Zwiększenie lepkości krwi, rozdrażnienie, wzmożony zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS), migreny, apatia. Wzrost podatności na nowotwory. proszek kakaowy,
kasza gryczana,
groch,
fasola,
orzechy,
ziarna pełnowartościowe,
Zielone warzywa.
Chlor 2000 mg główny anion płynów pozakomórkowych, występuje w sokużołądkowym i ślinie (aktywuje amylazę), uczestniczy w regulacjigospodarki wodnej i równowagi kwasowo-zasadowej Aktywator alfa amylazy EC 3.2.1. Zaburzenia oddychania komórkowego i równowagi wodno-elektrolitowej. Zaburzenia trawienia. Objawy często jak przy niedoborze sodu. sól kuchenna,
wędliny,
sery podpuszczkowe,
woda.

Normy RDA według - Gawęcki J.2012. Żywienie człowieka - Podstawy nauki o żywieniu. PWN.