mobi facebook

Przeciwutleniacze

Inaczej zwane antyoksydantami; w naszej diecie występują w owocach oraz warzywach; są bardzo ważnymi związkami dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powstrzymują także proces degradacji struktur komórkowych, zapobiegając licznym schorzeniom - nowotworom, miażdżycy, reumatyzmowi.

soki

Przeciwutleniacze to związki chemiczne przeciwdziałające lub opóźniające utlenianie innych składników. Chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników oraz reaktywnych form tlenu, które wpływają na starzenie się organizmu poprzez zwiększenie uszkodzeń komórek ciała, co prowadzi do tak poważnych chorób jak: nowotwory, miażdżyca, reumatyzm, AMD (zwyrodnienie plamki żółtej), astma, choroba Parkinsona, czy Alzheimera. Częstość tych uszkodzeń zwiększa się wraz z wiekiem, dlatego im człowiek starszy, tym więcej powinien spożywać żywności bogatej w antyoksydanty. Mają one też wpływ na przeciwdziałanie powstaniu nowotworom. Przeciwutleniacze eliminują wolne rodniki oraz reaktywne formy tlenu, które mogą uszkadzać białka oraz DNA, prowadząc do procesu nowotworzenia komórki. Uważa się, że nadmiar wolnych rodników przyczynia się do powstawania ponad 75 różnych chorób i schorzeń.

przeciwutleniacze

Do naturalnych antyoksydantów zaliczają się: niektóre witaminy (C, E), niektóre minerały pierwiastków przejściowych, (cynk, selen, mangan) oraz cała bogata grupa związków zwanych potocznie fitozwiązkami (zawartych w warzywach i owocach). Najbardziej znaną i liczną grupą fitozwiązków są flawonoidy. Innymi związkami fenolowymi o właściwościach przeciwutleniającymi są: kwasy fenolowe, kurkumoidy, stilbeny. Do innych licznych grup zaliczają się: karotenoidy, terpeny, glukozynolany, fitoncydy.

Do najpopularniejszych przeciwutleniaczy naturalnych zalicza się: kwas askorbinowy (bardziej znany jako witamina C), tokoferole (witaminę E), galusany. Do popularnych sztucznych przeciwutleniaczy zalicza się: butylohydroksyanizol (BHA; E320) i butylohydroksytoluen (BHT; E321).

 wolne rodniki

Żródła wolnych rodników uszkadajacych DNA

Literatura

1. ABeliveau R., Gingras D,. Dieta w walce z rakiem, Wydawnictwo Delta, 2007.