mobi facebook

Przeciwdziałanie chorobom skóry kwasów omega-3

Zmniejszenie stosunku ilości kwasów omega-3 do omega-6 hamuje też objawy łuszczycy. Wiele badań naukowych potwierdziło, że przyjmowanie z dietą kwasów omega-3, a zwłaszcza kwasu eikozapentaenowego (EPA) z ryb wpływa korzystnie na zmniejszenie objawów choroby. Pacjenci poddani terapii kwasami omega zmniejszają się też bóle stawów. U pacjentów stosujących suplementację dużymi dawkami kwasu eikozapentaenowego (EPA) w diecie doszło do ustąpienia takich objawów jak rumień, świąd i złuszczanie. Zauważono, że Eskimosi, których dieta jest bogata w kwasy omega-3 rzadko na nie chorują.

Łuszczyca jest chorobą autoimmunologiczną. Zwiększenie w diecie kwasów omega-3 powoduje zwiększenie wytwarzania prostaglandyn oraz leukotrienów, które wykazują mniejsze działanie prozapalne niż prostaglandyny wytwarzane z kwasów omega-6 (kwas arachidonowy (AA)), zaostrzając objawy łuszczycy. Efekt ten wynika z faktu konkurencji pomiędzy obu kwasami o ten sam enzym, z którego powstają prostaglandyny.

W łuszczycy występuje nadmierne i nieprawidłowe rogowacenie naskórka (łuski), dodatkowo skóra jest sucha i zaczerwieniona w związku ze stanami zapalnymi. Kwas alfa-linolenowy (ALA) u chorych na łuszczycę występuje w małym stężeniu. Jest on składnikiem ceramidów występujących w błonach komórkowych naskórka oraz w przestrzeni pomiędzy komórkami, tworząc substancję spajającą komórki. Nieprawidłowe powstawanie tych związków skutkuje utratą jędrności skóry poprzez nieodpowiednie jej nawilżenie; wpływa też niekorzystnie na proces złuszczania się naskórka, co jest widoczne w łuszczycy. Brak kwasów omega-3 oraz omega-6 w skórze powoduje nieprawidłowy skład czynnika nawilżającego NMF.