mobi facebook

Przeciwdziałanie chorobom układu krwionośnego przez kwasy omega-3

filet z łososia

Zwiększenie w swojej diecie kwasów omeg-3 powoduje zwiększenie w osoczu krwi lipoprotein HDL (lipoproteiny o wysokiej gęstości), a zmniejszeniu lipoprotein LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości); spada też ilość trójglicerydów w krwi. Zmniejsza się także poziom hormonów stanu zapalnego w obrębie zapalenia tkanki. Lipoproteiny HDL potrafią eliminować ze ścian naczyń krwionośnych blaszkę miażdżycową, zatem zwiększenie ich stężenia w diecie zmniejsza zmiany miażdżycowe w naszych naczyniach krwionośnych.

Kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, co jest związane z dwoma przeciwnymi procesami. Zwiększają one także zawartość tlenku azotu (NO) oraz prostacyklin, które z kolei zmniejszają ciśnienie krwi, poprzez zwiększenie rozkurczania naczyń krwionośnych. Z drugiej strony wpływają one na hamowanie wytwarzania angiotensyny, która powoduje skurcz naczyń krwionośnych, zwiększając ciśnienie krwi

Z kwasu alfa-linolenowego (ALA) powstaje w organizmie kwas eikozapentaenowy (EPA), który jest prekursorem dla tromboksanów serii trzeciej hamujących powstanie tromboksanów serii drugiej (TXA2) z kwasu arachidonowego (AA) oraz powstawanie fibrynogenu powodującego zwiększenie agregacji płytek krwi. Wzrost ilości hormonów tkankowych wytwarzanych z kwasów omega-3 zmniejsza lepkość krwi, co wraz ze zmniejszeniem agregacji płytek skutkuje działaniem przeciwzakrzepowym. Powstawanie zakrzepów w zaawansowanej miażdżycy może spowodować zawał serca.

Wyniki ostatnich badań sugerują, że statyny, które są podawane chorym na miażdżycę w celu obniżenia stężenia cholesterolu w krwi znoszą pozytywne działanie kwasów omega-3 na układ krwionośny. Statyny aktywują metabolizm kwasów omega-6, co zmniejsza przemianę kwasów omega-3. Aby zahamować ten proces, należałoby zwiększyć ilość kwasów omega-3 w naszej diecie, aby kwasy te mogły działać ochronnie na układ krążenia.