mobi facebook

Pozostałe przeciwdziałanie kwasów omega-3

Istnieją doniesienia naukowe sugerujące, że zwiększenie płynności zewnętrznych błon komórkowych - co za tym idzie lepsze działanie receptorów komórkowych oraz transmiterów błonowych - polepsza działanie receptora insulinowego oraz transportera glukozy, który przenosi ją z krwiobiegu do komórki. Zwiększenie płynności błon jest związane z większą obecnością w nich pochodnych kwasów omega-3, a konkretnie kwasu alfa-linolenowego (ALA).

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) stanowi ważny składnik komórek siatkówki oka. Jego zawartość może wynosić do 50%; zwiększa on płynność błon lipidowych, co sprzyja poprawie jej funkcjonowania, wydłuża żywot fotoreceptorów, zmniejsza uszkodzenie siatkówki oka, zmniejsza wydzielanie środków prozapalnych oraz zwiększających krzepliwość krwi. Wyniki badań naukowych dowodzą, że kwasy omega-3 zwłaszcza spożywane z ryb zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej (AMD).