facebook

Działanie przeciwzapalne kwasów omega-3

Dieta bogata w kwasy omega-3 wpływa korzystnie na zmniejszenie oraz złagodzenie stanów zapalnych w organizmie. Tyczy się to stanów zapalnych żołądka, jelit, stawów, skóry (łuszczyca oraz toczeń). Kwasy omega-3 hamują wytwarzanie prostaglandyn serii drugiej, leukotrienów (silnych mediatorów stanu zapalnego) z kwasów omega-6, czy interleukin prozapalnych. (IL-1, TNF). Powstają z nich prostaglandyny, prostacykliny oraz leukotrieny wykazujące się mniejszym działaniem zapalnym, stąd złagodzenie stanów zapalnych u pacjentów poddanych kuracją kwasami omega-3. Szczególnie korzystne wpływy na złagodzenie wszelkich zapaleń ma stosowanie kwasu eikozapentaenowego oraz kwasu dokozaheksaenowego (DHA).

Większość leków przeciwzapalnych (np. kwas acetylosalicylowy) działa właśnie na zasadzie hamowania wytwarzania prostaglandyn z kwasu arachidonowego (AA); odbywa się to poprzez inhibicję (hamowania działania) enzymów zwanych cyklooksygenazami (COX).