mobi facebook

Wpływ czarnej borówki na zdrowie

Czarna borówka jest w Polsce najpopularniejszym z owoców leśnych. Rośnie dziko w lasach mieszanych z przewagą drzew iglastych. Swoje właściwości antyoksydacyjne zawdzięcza dużej zawartości związków fenolowych z grupy antocyjanów. Spożywając ją, pomagamy chronić nasz organizm przed nowotworami, chorobami układu krwionośnego, cukrzycą, czy problemami ze wzrokiem. Borówka wykazuje także działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwutleniające.

Wartość odżywcza i skład chemiczny czarnej borówki

krzew czarnej borówki

Czarna borówka jest bogatym źródłem witaminy C. Z pozostałych witamin zawiera: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B5, B9 (kwas foliowy), A oraz E.

Owoc borówki zawiera takie makro- oraz mikroelementy jak: fosfor, potas, mało sodu, magnez wapń, żelazo, cynk miedź, pewną ilość selenu. Jeśli chodzi o źródło witamin i minerałów, czarna borówka nie jest ich najlepszym źródłem.

Z fitozwiązków czarna borówka zawiera dużo polifenoli z rodzaju antocyjanów nadających im niebiesko-fioletowy kolor. Jest ich w 100g świeżych owoców od 300 do 700 mg, co czyni czarną borówkę jednym z najlepszych źródeł tych związków. Najpopularniejszym antocyjanem jest delfinidyna. Oprócz niej występują także malwidyna oraz peonidyna. Z innych flawonoidów występuje kwercetyna z grupy flawonoli. Prócz tego owoc posiada też około 10% suchej masy garbników. Zawierają też niewielką ilość karotenoidów, głównie beta-karotenu.

Czarna borówka zawiera w owocu mało białka oraz mało tłuszczu. Cukrów prostych ma w sobie około 10-12%. Błonnik oraz pektyny stanowią około 8% masy owocu. Posiada kwasy organiczne takie jak: cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy.

Liście czarnej borówki obfitują w taniny, które wykazują charakter ściągający na skórę oraz błony śluzowe, dlatego stosuje się ich napary do leczenia m.in. hemoroidów. Oprócz tego bogate są też w katechiny oraz procyjanidyny z grupy flawanoli.

Wartość energetyczna 100 g owoców czarnej borówki wynosi 45 kcal.

Pozytywny wpływ czarnej borówki na organizm człowieka

przeciwdziałanie chorobom nowotworowym
przeciwdziałanie chorobom układu krwionośnego
przeciwdziałanie cukrzycy
działanie przeciwzapalne
działanie przeciwbakteryjne
przeciwdziałanie chorobom oczu
właściwości przeciwutleniające

Powyższe linki są odnośnikami do pełniejszego opisu danego zagadnienia.

Sposób spożywania

Czarna borówka może być spożywana w postaci jagód lub świeżo wyciśniętego soku. Problem z czarną borówką jest taki, iż jest to roślina sezonowa - jej owoce można dostać w okresie od lipca do września. Jedyną możliwością ich dłuższego przechowywania jest otrzymywanie z nich soku. W okresie dostępności należałoby dziennie jeść około 100 g czarnych borówek. W okresie owocowania można ją zakupić lub osobiście pozbierać, a następnie zamrozić aby móc je spożywać w późniejszym czasie.

Działanie niepożądane

W wysokich dawkach lub długotrwałych kuracjach liście borówki mogą wywołać zatrucie. Dlatego zazwyczaj stosowane są w małych ilościach jako składnik mieszanek ziołowych.

Informacje ogólne

czarna borówka

Czarna borówka (Vaccinium myrtillus L.) to gatunek z rodzaju borówka przynależny do rodziny wrzosowatych. Jest szeroko rozprzestrzeniona w Azji, Europie i Ameryce Północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym i arktycznym. W Polsce występuje pospolicie zarówno na nizinach, jak i w górach. Czarna borówka nie jest rośliną uprawną, rośnie dziko jako podszyt lasów mieszanych oraz iglastych w strefie klimatu umiarkowanego półkuli północnej, a wieloletnim nisko płożącym się krzewem o wysokości około 30 cm. Silnie rozgałęzione gałązki posiadają małe ostro zakończone eliptyczne liście. Częścią jadalną czarnej borówki jest owoc - mała jagoda o kulistym kształcie średnicy około 5 milimetrów koloru ciemno niebieskiego do czarnego, i miąższu barwy fioletowej. Czarna borówka jest używana od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie ludowej i wykorzystywana w produktach spożywczych, takich jak: sok, syrop, sosy, marmolada, dżem, ciasta, pierogi, produkty cukiernicze, takie jak czekolady, czy lody. Borówki można też wykorzystywać do produkcji nalewek. Największymi „producentami” czarnej borówki są Kanada, wschodnie Stany Zjednoczone oraz tereny Skandynawii. Jest jedną z najpopularniejszych jagód leśnych.

Literatura

1. Benzie I., Wachtel-Galor S. 2011. Herbal Medicine, 2nd edition Biomolecular and Clinical Aspects - Chu W., Cheung S., Lau R., Benzie I.Chapter 4 Bilberry (Vaccinium myrtillus L.). CRC Press.
2. Bruce D. 2006. Bilberry. Life Extension Magazine.
3. Ghosh D., Konishi T. 2007. Anthocyanins and anthocyanin-rich extracts: role in diabetes and eye function. Asia Pac J Clin Nutr.16 (2):200-208
4. Helmstädter A., Schuster N. 2010. Vaccinium myrtillus as an antidiabetic medicinal plant - research through the ages. Pharmazie 65.
5. Katsube N., Iwashia K., Tsushida T., Yamaki K., Kobori M. 2003. Induction of Apoptosis in Cancer Cells by Bilberry (Vaccinium myrtillus) and the Anthocyanins. J. Agric. Food Chem. 51; 68-75.
6. Lucioli S. 2012. Anthocyanins: Mechanism of action and therapeutic efficacy. Medicinal Plants as Antioxidant Agents: Understanding Their Mechanism of Action and Therapeutic Efficacy. Pages 27-57.
7. Suzuki R., Tanaka M., Takanashi M., Hussain A., Yuan B., Toyoda H., Kuroda M. 2011. Anthocyanidins-enriched bilberry extracts inhibit 3T3-L1 adipocyte differentiation via the insulin pathway. Nutrition & Metabolism 8:14.
8.Vaccinium myrtillus (Bilberry) 2001. Alternative Medicine Review Volume 6, Number 5:500-504.

Źródła internetowe

1. en.wikipedia.org
2. pl.wikipedia.orag
3. http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,Czarne-jagody-ciekawostki-i-wartosci-odzywcze.html
4. http://rosliny-lecznicze.pl/borowka-czarna/
5. http://www.oracvalues.com/blueberries-wild-raw

Zdjęcia

1. http://www.purespadirect.com/Bilberry-Mask-p/vu-201284.htm
2. http://www.buzzle.com/articles/bilberry-side-effects.html
3. http://??????????????????.com/wp-content/uploads/2013/04/bilberry.jpg
4. http://pinguicula.typepad.com/photos/uncategorized/2007/07/08/20070708_135635_0013er.jpg