mobi facebook

Przeciwdziałanie cukrzycy przez czarną borówkę

Czarna borówka posiada właściwości przeciwcukrzycowe. Potwierdziły to badania naukowe przeprowadzane na psach oraz myszach chorujących na cukrzycę.

Antocyjany zawarte w borówce zwiększają wydzielanie insuliny przez komórki trzustki. Dowiodły tego badania naukowe przeprowadzone na myszach mających cukrzycę, gdzie stężenie cukru zmalało nawet o połowę. Ekstrakt z czarnej borówki zmniejsza też w komórkach tkanki tłuszczowej (adipocytach) wchłanianie z krwi cząsteczek glukozy. Powoduje zmniejszenie otyłości u osób mających nadwagę. Efekt ten jest spowodowany zablokowaniem przez antocyjany szlaków metabolicznych związanych z metabolizmem cukrów w komórce wywołanych przez insulinę. W komórkach tkanki tłuszczowej glukoza jest zamieniana na tłuszcz, który jest w nich gromadzony.

Badania kliniczne wykazały skuteczność czarnej borówki, chroniąc oczy przed uszkodzeniem w wyniku wystąpienia retinopatii cukrzycowej, w której następuje uszkodzenie naczyń krwionośnych siatkówki oka. Naczynia krwionośne mogą gwałtownie nabrzmiewać, co przyczynia się do powstania mikrotętniaków. Może też nastąpić wylew płynów lub krwi do siatkówki. Retinopatia cukrzycowa może doprowadzić do upośledzenia widzenia lub do ślepoty. Antocyjany chronią komórki trzustki wydzielające insulinę przed działaniem reaktywnych form tlenu, które mogłyby doprowadzić do ich zniszczenia i zaprzestania wydzielania tego hormonu do krwi.