mobi facebook

Przeciwdziałanie chorobom układu krwionośnego przez czarną borówkę

czarna borówka na krzaku

Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym wynikającym z dużej zawartości antocyjanów w czarnej borówce, wykazują one właściwości ochronne względem lipoprotein. Związki te eliminują z krwiobiegu wolne rodniki oraz reaktywne formy tlenu, które uszkadzają cząsteczki HDL (lipoproteiny o wysokiej gęstości) oraz LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości). Uszkodzone cząsteczki lipoprotein odkładają się na ścianach tętnic, powodując powstanie płytki miażdżycowej. Płytka ta zmniejsza średnicę naczynia krwionośnego, co może doprowadzić do jego zatoru, a w konsekwencji - zawałem serca lub mózgu. Procesowi temu sprzyjają uszkodzenia nabłonka wyściełającego naczynia krwionośne. Badania naukowe potwierdzają, że antocyjany podobnie jak flawonoidy cytrusów wzmacniają naczynia krwionośne, zapobiegając uszkodzeniom tętnic. Uszkodzenia te prócz sprzyjaniu rozwojowi miażdżycy powodują też nieszczelność naczyń krwionośnych, co skutkuje przedostaniem się krwi do jam ciała (szkorbut).

Inne doniesienia naukowe mówią, że dieta bogata w antocyjany sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Jest to spowodowane zwiększeniem wydzielania NO (tlenek azotu II), który powoduje zwiększenie średnicy tętnic, zmniejszając w ten sposób ciśnienie krwi obwodowej.