mobi facebook

Zdrowotne działanie grejpfruta

Jest to jeden z popularniejszych cytrusów o cierpkim, gorzkawym smaku. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza głównie związkom polifenolowym oraz terpenowym. Wykazuje m.in. działanie antynowotworowe, a także działanie ochronne w stosunku do układu krwionośnego, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne oraz przeciwmikrobiologiczne. Ze względu na swoje właściwości termogeniczne wspomaga spalanie tłuszczu i jest polecany osobom planującym zrzucić zbędne kilogramy.

Wartość odżywcza i skład chemiczny grejpfruta

grejpfrut

Grejpfrut zawiera duże ilości witaminy C oraz w mniejszych: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B5, B6, B9 (kwas foliowy), cholina, A, E oraz K.

Grejpfrut z makro- oraz mikroelementów zawiera fosfor, potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk, mangan, miedź oraz selen. Nie jest to owoc szczególnie bogaty w witaminy oraz minerały.

Z fitozwiązków grejpfrut posiada karotenoidy, takie jak beta-karoten, luteinę oraz zeaksantynę. Odmiany o różowym oraz czerwonym kolorze miąższu zawierają karotenoid likopen. Ma on też polifenole z grupy flawanonów, a w szczególności hesperydynę oraz naringeninę. Występują w owocu związki terpenowe, takie jak limonen nadające mu charakterystyczny zapach. Wśród tych monoterpenów jest też terpen zawierający atom siarki w swej budowie o nazwie merkapten. Z innych związków obecne są limonidy oraz kumaryny z rodzaju furanokumaryn.

Głównym składnikiem owocu grejpfruta jest woda; stanowi ona 90% masy owocu. Zawiera też cukry proste w postaci fruktozy oraz z policukrów błonnik oraz pektyny. Miąższ owocu zawiera mało białka oraz mało tłuszczu; brak w nim cholesterolu.

Wartość energetyczna 100 g owoców grejpfrutowych wynosi 30 kcal.

Pozytywny wpływ grejpfruta na organizm człowieka

przeciwdziałanie chorobom nowotworowym
przeciwdziałanie chorobom układu krwionośnego
przeciwdziałanie cukrzycy
wpływ na metabolizm
działanie przeciwzapalne
działanie przeciwmikrobiologiczne

Powyższe linki są odnośnikami do pełniejszego opisu danego zagadnienia.

Sposób spożywania

Owoc grejpfruta można spożywać cały, na surowo, po obraniu ze skórki lub wycisnąć z niego sok. Dziennie w celach zdrowotnych należy spożyć szklankę (250 ml) soku z grejpfruta lub trzy czwarte owocu. Sok z niego można uzyskać, wyciskając owoc w sokowirówce lub też kupić gotowy w kartonie. Należy jednak kupując taki sok, zwracać uwagę, aby był to sok 100%. Osobiście polecam soki z różowych grejpfrutów, gdyż zawierają dodatkowo likopen.

Działanie niepożądane

Grejpfrutów nie powinny spożywać osoby mające uszkodzone błony śluzowe narządów przewodu pokarmowego oraz mające nadkwasotę żołądka.

Przy stosowaniu różnego rodzaju leków, zwłaszcza kardiologicznych, należy zachować środki ostrożności. W soku z grejpfruta (a także innych cytrusów) znajdują się związki zwane furanokumarynami, które są inhibitorem izoformy enzymu P450 o nazwie CYP3A4; inne izoformy nie są tak wrażliwe na sok grejpfrutowy. Enzym ten jest odpowiedzialny za metabolizm ksenobiotyków, w tym leków. Metabolizm leków ulega spowolnieniu i przez to ich działanie jest dużo silniejsze i dużo dłuższe niż normalnie.

Lekami, z którymi może dochodzić do interakcji są: leki na obniżenie cholesterolu (oparte na bazie związków zwanych statynami), leki obniżające ciśnienie krwi (oparte na nifedypinie), leki antyarytmiczne (pochodne amiodaronu), leki uspakajające (pochodne benzodiazepiny), leki przeciwlękowe (pochodne buspironu), leki antyhistaminowe (pochodne feksofenadyny).

Informacje ogólne

grejpfruty

Grejpfrut (Citrus paradisi) jest gatunkiem z rodzaju cytrus oraz rodziny rutowatych. Pochodzi on z terenów południowo-wschodniej Azji. Grejpfruty prawdopodobnie są mieszańcem pomarańczy olbrzymiej z Archipelagu Malajskiego z pomarańczą chińską. Jest to niewysokie drzewo o wysokości 5-6 metrów, potrafi jednak dorastać do 15 m. Kwiaty białe, duże, pojedyncze lub w gronach. Częścią jadalną rośliny jest mięsista jagoda o średnicy około 15 cm. Owoc posiada dość grubą skórkę w kolorze żółtym lub żółto-pomarańczowym, pod którą znajduje się soczysty miąższ w kolorze żółtawym, różowym oraz czerwonym. W smaku jest on słodko-kwaśny z charakterystyczną nutą goryczki. Grejpfruty sprowadzone zostały z Azji i zadomowione na wyspie Barbados w XVII wieku. Rejon Morza Karaibskiego stał się głównym obszarem ich uprawy. Grejpfrut ma zastosowanie przede wszystkim w przemyśle spożywczym do produkcji soków; stosuje się go także w kosmetologii do pielęgnacji skóry. Olejek grejpfrutowy wykorzystuje się do wyrobu produktów cukierniczych, jak i do wytwarzania perfum oraz w aromaterapii. Popularnym produktem jest ekstrakt z pestek grejpfruta, którego celem jest przede wszystkim poprawa odporności na infekcje bakteryjne. Największymi producentami grejpfruta są Stany Zjednoczone, Chiny, Republika Południowej Afryki oraz Meksyk. Obecnie roślina ta uprawiana jest w wielu krajach strefy podzwrotnikowej. Prócz klasycznej odmiany grejpfruta, coraz bardziej popularne stają się odmiany o różowym oraz czerwonym miąższu.

Literatura

1. Dowa C., Goinga S., Chowa H., Patil B., Thomsond C. Tirillini B. 2000 Grapefruit: the last decade acquisitions. Fitoterapia 71:29-37
2. Grapefruit Juice and Medicine May Not Mix. 2012 FDA Consumer Health Information /U.S. Food and Drug Administration
3. Jonsson Ch., Ellegard L. 2006 Grapefruit juice and serum lipids in healthy adults. Scandinavian Journal of Food and Nutrition. 50 (3): 118-123
4. Messer A., Raquet N., Lohr Ch., Schrenk D. 2012 Major furocoumarins in grapefruit juice II: 4. 4. Phototoxicity, photogenotoxicity, and inhibitory potency vs. cytochrome P450 3A4 activity. Food and Chemical Toxicology 50:756-760
5. The effects of daily consumption of grapefruit on body weight, lipids, and blood pressure in healthy, overweight adults. Metabolic 61:1026-1035
6. Vanamala J., Leonardi T., Patil B., Taddeo S., Murphy M., Pike L., Chapkin R., Lupton J., N. Turner. 2006 Suppression of colon carcinogenesis by bioactive compounds in grapefruit. Carcinogenesis vol.27(6):1257-1265.

Źródła internetowe

1. en.wikipedia.org
2. pl.wikipedia.org
3. http://www.nutrition-and-you.com/grapefruit.html
4. http://superfood.pl/grejpfruty-obnizaja-cholesterol/
5. http://www.livestrong.com/article/330781-what-are-the-effects-of-grapefruit-on-diabetes/
6. http://www.sciencedaily.com/releases/2010/08/100825174110.htm
7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22985397
8. http://www.pittmandavis.com/articles/citrus/grapefruit/texas-grapefruit/red-grapefruit-and-prostate-cancer.html

Zdjęcia

1. http://www.sport-inclusive.com/wp-content/uploads/2012/03/grapefruit2.jpg
2. http://www.pittmandavis.com/articles/citrus/grapefruit/eat-grapefruit/grapefruit-benefits/how-to-make-grapefruit-beauty-products-at-home.html
3. http://foodiechap.com/wp-content/uploads/2013/12/Grapefruits-in-San-Diego.jpg
4. http://4.bp.blogspot.com/5BQxaYatLRE/T7QCs2Ug7KI/...+Body+Mist+in+Grapefruit+-+Review+001.jpg