mobi facebook

Przeciwdziałanie cukrzycy przez grejpfruta

Naringenina - flawanon obecny w miąższu grejpfruta zwiększa wrażliwość komórek organizmu na insulinę, pod wpływem której komórka wychwytuje z krwi cząsteczki cukru. Powoduje to mniejszą konieczność produkcji cząsteczek insuliny, a przez to mniej obciąża trzustkę, która produkuje ten hormon. Ponadto naringenina aktywuje też rodzinę białek NF-kB, będącą receptorami jądrowymi, pod wpływem których komórka produkuje enzymy rozkładające cząsteczki cukrów. Białka te są ważne przy metabolizowaniu tłuszczy. Grejpfrut posiada dużo chromu, który jest potrzebny do prawidłowego metabolizmu tłuszczy oraz cukrów prostych. Chrom jest skuteczny dla poprawy poziomu glukozy i insuliny w cukrzycy typu 2.

Jeśli wstępne badania naukowe potwierdzą się, grejpfrut może stać się jedną z podstaw do leczenia podwyższonego „cholesterolu”, nadwagi, cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego.