mobi facebook

Wpływ grejpfruta na metabolizm organizmu

Grejpfruty zaliczają się do kategorii pokarmów zwanych naturalnymi termogenikami. Pokarmy te przyśpieszają tempo metabolizmu, co skutkuje zużywaniem większej ilości energii, a w konsekwencji spalaniem tkanki tłuszczowej i zmniejszeniem obwodu w tali oraz smuklejszymi udami. Badania naukowców z Oksfordu wykazały, że produkty te mogą przyśpieszyć spalanie tkanki tłuszczowej nawet o 25%.

Owoce cytrusowe są jednymi z lepszych termogeników. Spożywanie soku z grejpfruta nie wykazuje lub wykazuje znacznie mniejsze właściwości termogeniczne niż całe owoce. Regularne jedzenie grejpfrutów zapobiega nadwadze oraz otyłości. Nadwaga może prowadzić do rozwojów takich chorób jak miażdżyca, nadciśnienie, niewydolność serca, cukrzyca, stłuszczenie wątroby. Nadwaga powoduje też obciążenie stawów nóg, co prowadzi do ich bólów.