Wpływ jabłka na zdrowie człowieka
Jest to jeden z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Polska w jego produkcji jest europejską potęgą. Zawiera w swoim składzie różnorodne związki fenolowe oraz polifenolowe. Jest bogatym źródłem błonnika oraz pektyn. Jego spożywanie pomaga chronić przed takimi chorobami jak: nowotwory, choroby układu naczyniowego czy cukrzyca. Wpływa pozytywnie na nasz metabolizm oraz działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie.Wartość odżywcza i skład chemiczny jabłka

Jabłko z witamin rozpuszczalnych w wodzie zawiera witaminy: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B5, B6, B9 (kwas foliowy) oraz C. Z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, E oraz K.
Z makro- oraz mikroelementów jabłko zawiera fosfor, potas, mało sodu, magnez, wapń, żelazo, cynk, mangan oraz niewielką ilość miedzi i fluoru. Jabłko nie jest najlepszym źródłem witamin oraz minerałów.
Fitozwiązki obecne w jabłku to przede wszystkim związki polifenolowe (w skórce z rodzaju antocyjanów), z grupy flawanoli, katechiny oraz ich polimery procyjanidyny; ma ono też dużo kwercetyny z grupy flawonoli. Z kwasów fenolowych jabłko zawiera kwas galusowy oraz kwas chlorogenowy. Z karotenoidów posiada niewielkie ilości beta-karotenu, a w skórce obecna jest luteina oraz zeaksantyna. Ze związków terpenowych jabłko ma kwas ursolowy.
Jabłko w swym składzie zawiera przede wszystkim wodę; jest jej 85%. Posiada też dużo cukrów prostych w postaci fruktozy - około 10%. Błonnika i pektyn ma około 3,5%. Pektyny w jabłku obficie występują w warstwie pod skórką. Zawiera mało białka oraz tłuszczy; jest też pozbawione cholesterolu. Jabłko ma też znaczną ilość 4-12% kwasów organicznych, takich jak kwas jabłkowy, winowy, cytrynowy. Obecna jest też niewielka ilość choliny oraz inozytolu.
Wartość energetyczna 100 g świeżych owoców jabłek wynosi 50 kcal.
Pozytywny wpływ jabłka na organizm człowieka






Powyższe linki są odnośnikami do pełniejszego opisu danego zagadnienia.
Sposób spożywania
Jabłka można spożywać w postaci surowej lub jako sok. Dziennie należy zjadać 2 jabłka, lub pić 250 ml soku jabłkowego. Sok może być wciśnięty w sokowirówce lub kupiony w sklepie. W celach dbania o swoje zdrowie lepiej jest spożywać surowe jabłka niż pić powstały z nich sok, gdyż sok zawiera mniej związków fenolowych niż jabłko oraz nie zawiera pektyn i błonnika.
Ze względu na walory zdrowotne najlepiej jest spożywać owoce jabłoni o skórce żółto-czerwonej. Odmianą letnią takich jabłek jest piros, natomiast odmianami jesiennymi są: gala oraz champion.
Ze względu na walory zdrowotne najlepiej jest spożywać owoce jabłoni o skórce żółto-czerwonej. Odmianą letnią takich jabłek jest piros, natomiast odmianami jesiennymi są: gala oraz champion.
Działanie niepożądane
Na terenach północnej Europy mogą zdarzać się alergie na białka obecne w jabłkach.
Informacje ogólne

Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.) jest gatunkiem należącym do rodzaju jabłoń z rodziny różowatych. Gatunek ten pochodzi z terenów centralnej Azji, gdzie protoplasta jabłoni w stanie dzikim rośnie po dziś dzień. Jest jednym z najstarszych owoców towarzyszących człowiekowi. Jabłoń to drzewo o wysokości od 3 do 12 metrów. Występuje w ponad 7 tysiącach odmian. Częścią jadalną rośliny jest jej owoc. Jabłko ma kształt okrągły o średnicy od 5 do 10 cm. Pokryty jest on cienką skórką o kolorze od zielonego, poprzez żółty, pomarańczowy, jasnoczerwony do ciemnoczerwonego. Często owoc nie ma jednego koloru, ale posiada na swojej powierzchni obszary o różnym zabarwieniu. Miąższ jabłka ma kolor białawy lub biało-żółtawy; w jego środku znajduje się gniazdo nasienne, które zostaje po zjedzeniu jabłka jako ogryzek. Z terenów Azji jabłko zawędrowało do Europy, a po odkryciu obu Ameryk - na tereny Nowego Świata. Jabłka są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do wyrobu soku jabłkowego; całe - do produkcji dżemów oraz konfitur. Szeroko są stosowane do wyrobów piekarniczych oraz cukierniczych. Z cienko pokrojonych jabłek da się robić „chipsy” o różnych smakach. Wytwarza się też aromaty jabłkowe, jako dodatki do ciast oraz słodyczy. Największymi producentami jabłek są Chiny, Stany Zjednoczone, Turcja oraz Włochy. Polska w 2010 roku zajmowała w produkcji jabłek 5 miejsce. Jabłonie uprawiane są w ponad 40 krajach.
Literatura
2. Cancer Chemopreventive Potential of Apples, Apple Juice, and Apple Components
3. Cancer Chemopreventive Potential_ Planta Med
4. Jensen E., Buch-Andersen T., Ravn-Charen G., Dragsted L. 2009 Mini-review:The effects of apples on plasma cholesterol levels and cardiovascular risk - a review of the evidence. Journal of Horticultural Science & Biotechnology ISAFRUIT Special Issue 34-41
5. Roupas P., Noakes M. 2010 Apples, Their Antioxidants and Benefits to Human Health
Źródła internetowe
2. http://www.nutrition-and-you.com/apple-fruit.html
3. http://witamina.org/historia.html
4. http://www.kingsandapples.com/kings_apples_sites/3?locale=pl
5. http://fitness.sport.pl/fitness/1,111350,9843987,Jedz_jablka__spalaj_tluszcz__.html
Zdjęcia
2. http://hintonsorchard.com/wp-content/uploads/2012/09/apples.jpg