mobi facebook

Wpływ orzecha kosowego na zdrowie człowieka

Kokos właściwy jest najczęściej występującą palmą rosnącą wzdłuż wszystkich tropikalnych brzegów morskich. Olej kokosowy zawiera w swym składzie wiele kwasów tłuszczowych w tym kwas laurynowy. Posiada on pozytywny wpływ na takie choroby jak: nowotwory, układu krążenia, cukrzyca, próchnica. Zmniejsza też nasz metabolizm, stymuluje układ odpornościowy, wpływa na kondycje skóry oraz zmniejsza procesy starzenia się organizmu.

Wartość odżywcza i skład chemiczny orzecha kokosowego

Kopra (miąższ) kokosa w jednej czwartej do jednej trzeciej składa się z tłuszczy. Olej kokosowy zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 90%). Kwas laurynowy, który jest nasyconym kwasem tłuszczowym, stanowi około połowy wszystkich kwasów tłuszczowych oleju kokosowego. Zawiera on też około 6% prostych cukrów; jest również bogatym źródłem błonnika (zawiera go aż 9%). Miąższ kokosa w prawie połowie składa się z wody; zawiera też pewną ilość fitosteroli. Ogólnie jednak jest to owoc pozbawiony typowych fitozwiązków występujących w innych warzywach oraz owocach.

Wartość kaloryczna orzechów palmy kokosowej na 100 g świeżego produktu wynosi 335 kcal.

Zawartość witamin oraz minerałów w kokosie na 100 g.

składnik Kopra kokosowa mleko kokosowe
B1 (tiamina) 0.066 mg 0.026 mg
B2 (ryboflawina) 0.020 mg 0 mg
B3 (niacyna) 0.540 mg 0.76 mg
B5 - -
B6 0.054 mg 0.033 mg
B9 (kwas foliowy) 26 mikrog 16 mg
C 3,3 mg 2,8 mg
A 0 mg 0 mg
D 0 mg 0 mg
E 0,25 mg 0.015 mg

Olej kokosowy

Otrzymuje się go z tłoczenia na zimno lub na gorąco miąższu wnętrza kokosa tzw. kopry. Ma kolor lekko żółtawy; topi się w temperaturze 25 oC, zaś jego temperatura dymienia (rozkładu oleju) wynosi około 200 oC. Bardzo rzadko występuje w sprzedaży jako olej tłoczony na zimno, który pozostawiony jest jako naturalny z typowym, kokosowym zapachem. Rafinowana wersja jest prawie bezzapachowa. Olej kokosowy zawiera w 90% nasycone kwasy tłuszczowe, z czego połowę stanowi kwas laurynowy. Znajdują się w nim również: ok. 18% kwasu mirystynowego, ok. 11% kwasu palmitynowego, 5-11% kwasu kaprylowego, 4-9% kwasu kapronowego, 6% kwasu stearynowego, ok. 7% kwasu oleinowego, ok. 2% kwasu linolowego i 0,5-1,5% kwasu kapronowego. Olej z kokosa stosuje się do suchej oraz popękanej skóry; przyśpiesza gojenie ran wywołane poparzeniami słonecznymi i uchodzi za jeden z najzdrowszych na świecie pomimo tego, że zawiera nasycone kwasy tłuszczowe.

Kwas laurynowy

12-węglowy nasycony kwas organiczny występujący w oleju kokosowym oraz oleju z nasion palmowych; w niewielkiej ilości występuje w mleku matki. Posiada silne właściwości przeciwmikrobiologiczne. Szczególnie skuteczne działanie wykazuje przy zwalczaniu wirusów oraz przy stymulacji układu odpornościowego. Obniża także „cholesterol” (lipoproteiny o niskiej gęstości – LDL) we krwi. Właściwości te posiada tylko wolny kwas; w połączeniu z gliceryną one nie występują.

Pozytywny wpływ nazwa rośliny na organizm człowieka

przeciwdziałanie chorobom nowotworowym
przeciwdziałanie chorobom układu krwionośnego
przeciwdziałanie cukrzycy
wpływ na metabolizm
stymulacja układu odpornościowego
działanie przeciwmikrobiologiczne
przeciwdziałanie chorobom jamy ustnej
poprawa kondycji skóry

Powyższe linki są odnośnikami do pełniejszego opisu danego zagadnienia.

Sposób spożywania

Olej kokosowy prewencyjnie należy spożywać w ilości 2-3 łyżeczek herbacianych dziennie, a w czasie choroby nawet do 8. Taka ilość oleju pozwoli na dzienne zapotrzebowanie kwasu laurynowego. Jego stosowanie daje lepsze efekty zdrowotne niż spożywanie tylko i wyłącznie samej kopry kokosowej.

Informacje ogólne

Kokos właściwy (Cocos nucifera) to palma należąca do rodzaju kokosa z rodziny arekowatych. Jest to gatunek pochodzący z południowo-wschodnich terenów Azji. Najwięcej uprawia się jej na Filipinach, w Indonezji oraz w Indiach; jest najczęściej występującą palmą na świecie. Dorasta do 30 metrów wysokości. Na jej szczycie znajdują się liście o długości około 5 metrów i szerokości 70-90 cm. Owoc palmy kokosowej jest jednonasiennym pestkowcem, jednak tylko jego fragment (nasiono pozbawione osłony) nadaje się do spożycia i jest on dostępny w sklepie, nie zaś sam owoc. Wewnętrzną ścianę nasiona wyściela gruba warstwa stałego bielma, po wysuszeniu nazywana koprą. Wnętrze nasiona wypełnia płynna postać bielma – mleko kokosowe. Kokos waży około 1,5 kg i utrzymuje się w słonej wodzie morskiej, dzięki czemu zyskuje możliwość przemierzania całkiem sporych odległości pomiędzy wyspami Polinezji. Koprę kokosową stosuje się w przemyśle spożywczym do wyrobu produktów piekarniczych oraz cukierniczych. Olej kokosowy jest używany do gotowania oraz smażenia, mimo że jego właściwości nie są do tego idealne. Mleczko nadaje się świetnie jako napój gaszący pragnienie ze względu na swoje wartości odżywcze. Stosuje się go też jako posypkę do wcześniej wymienionych produktów.

Literatura

1. DebMandal M., Mandal S. 2011 Coconut (Cocos nucifera L.: Arecaceae): In health promotion and disease prevention Asian Pacific Journal of Tropical Medicine 241-247.
2. Enig M. 2009 Coconut: In Support of Good Health in the 21st Century. Director, Nutritional Sciences Division, Enig Associates, Inc.
3. Rethinam P. Health and nutritional aspects of coconut oil. Executive Director, Asian and Pacific Coconut Community Jakarta, Indonesia.
4. Fife B. The Health Benefits of Virgin Coconut Oil
5. Dayrit C. 200Coconut oil in health and disease: its and monolaurin`s potential as cure for HIV/AIDS.

Źródła internetowe

1. en.wikipedia.org
2. http://healthism.blogspot.com/2011/07/vitamins-and-minerals-in-coconut.html
3. http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3106/2
4. http://kopalniawiedzy.pl/olej-kokosowy-prochnica-paciorkowce-Streptococcus-mutans-plesniawki-bielnik-bialy-Candida-albicans-Damien-Brady,16526
5. http://www.nutrition-and-you.com/coconut.html

Zdjęcia

1. http://www.thefootballramble.com/blog/entry/the-coconut-club
2. http://www.pinkberry.com/frozen-yogurt/seasonal/frozen-yogurt-coconut
3. http://www.pinkberry.com/frozen-yogurt/seasonal/frozen-yogurt-coconut
4. http://wildernessmaldives.com/wp-content/uploads/2014/01/coconutpalm1.jpg