facebook

Przeciwdziałanie chorobom układu krwionośnego przez kokosa

Woda kokosowa wykazuje właściwości ochronne w stosunku do serca ze względu na dużą zawartość minerałów (zwłaszcza potasu). Polifenole z oleju koksowego wykazują ochronne działanie w stosunku do frakcji „cholesterolu” LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości) oraz HDL (lipoproteiny o wysokiej gęstości), co zapobiega ich utlenianiu. Utlenione lipoproteiny, nie mogąc połączyć się z receptorami na komórkach i być przez nie wchłonięte, osadzają się na ścianach naczyń krwionośnych, tworząc płytkę miażdżycową, która prowadzi do zawału serca lub udaru mózgu. Badania przeprowadzone na Filipinach wykazały, że grupa spożywająca duże ilości tłuszczy zwierzęcych, a małe ilości oleju kokosowego w porównaniu do grupy, która spożywała duże ilości oleju kokosowego oraz małe ilości tłuszczy zwierzęcych, miała znacznie mniejszy poziom „cholesterolu”. Olej kokosowy może być skuteczny w zapobieganiu, jak i leczeniu choroby wieńcowej.

Istnieją badania naukowe dowodzące, że niektóre wirusy (opryszczki, cytomegalii) czy bakterie Chlamydia pneumoniae mają wpływ na powstawanie choroby wieńcowej. Olej kokosowy, ze względu na swoje silne właściwości przeciwmikrobiologiczne, może przeciwdziałać miażdżycy.