mobi facebook

Wpływ kokosu na metabolizm

Spożywanie oleju kokosowego sprzyja też utrzymaniu prawidłowej masy naszego ciała. Osoby, które zastępują popularne tłuszcze w naszej diecie (takie jak słonecznikowy czy sojowy, nie wspominając o tłuszczach zwierzęcych) olejem kokosowym, nie przybierają tak na wadze. W ich krwi znacznie mniejsza jest frakcja lipoprotein HDL (lipoprotein o wysokiej gęstości) oraz znacznie mniejsza ich część ulega utlenieniu. Olej kokosowy przyśpiesza przemianę materii organizmu ze względu na mniejszą ilość atomów węgli kwasów tłuszczowych, które są komponentami oleju kokosowego, lepiej wchłaniają się niż oleje zawierające kwasy omega-3, omega-6 czy omega-9. Tłuszcze o mniejszej ilości węgli w swej cząsteczce są też dużo lepiej metabolizowane, dlatego stosując go w codziennej diecie, nie obciążamy organizmu tak, jak używając tłuszczów o dłuższych łańcuchach węglowych. Zastąpienie zwykłych olejów roślinnych olejem kokosowym powoduje, że narządy takie jak trzustka pracują z mniejszym wysiłkiem, przez co - wydajniej, a my czujemy się znacznie lepiej.