mobi facebook

Działanie przeciwmikrobiologiczne kokosu

Kwas laurynowy, który stanowi 50% oleju kokosowego hamuje wzrost takich patogenów jak Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Proteus vulgaris. Kwas laurynowy z łatwością przenika otoczkę lipidową bakterii, powodując jego zniszczenie. Olej kokosowy jest doskonałym uzupełnieniem mleka matki w celu nabrania przez noworodka odporności na patogeny.

Kwas laurynowy z oleju koksowego wykazuje też działanie przeciwgrzybicze na takie patogeny jak Aspergillus, Penicillium, Cladosporium, Fusarium. Powoduje on zahamowanie wzrostu tych grzybów oraz tworzeniu przez nie formy przetrwalnikowe. Powoduje on też zahamowanie wzrostu drożdży Candida albicans. Inną substancją zawartą w oleju kokosowym o silnym działaniu przeciwgrzybiczym jest kwas kaprylowy.

Olej kokosowy jest bardzo skuteczny w leczeniu różnego rodzaju chorób wirusowych, takich jak wirus cytomegalii, Epstaina-Berra, grypy, leukemii, zapalenia wątroby typu C. Jego działanie polega na rozerwaniu ciągłości błony lipidowej, powodując śmierć wirusa. Ojej kokosowy zawdzięcza te właściwości kwasowi laurynowemu oraz kaprylowemu.

Jednym z najciekawszych obszarów badań oleju kokosowego jest leczenie chorób wirusowych wywołujących AIDS oraz Zespół Chronicznego Zmęczenia (CFS). Naukowcy w badaniach odkryli, że kwas laurynowy oraz kapronowy skutecznie zabijają wirusa HIV. Jednym z mankamentów stosowania leków przeciwko wirusowi HIV są ich liczne niepożądane działania na nasz organizm. Kwasy zawarte w oleju kokosowym powodują rozpad membrany lipidowej otaczającej kapsyd; wirus pozbawiony otoczki traci zdolność infekowania komórek limfatycznych. Jeśli chodzi o Syndrom Chronicznego Zmęczenia (CFS), szacuje się że 3 miliony amerykanów oraz 90 milionów ludzi na świecie cierpi na tę chorobę. Olej kokosowy zapewnia szybkie źródło energii i pobudza metabolizm. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe w nim zawarte są wchłaniane do krwi przez tkanki i są łatwiej przekształcone w energię niż kwasy wielołańcuchowe. Olej kokosowy wzmacnia układ odpornościowy, zabijając szkodliwe mikroorganizmy w organizmie.