mobi facebook

Przeciwdziałanie chorobom nowotworowym przez malinę

alina

W przeprowadzanych badaniach naukowych związki chemiczne zawarte w owocach malin wykazują działanie chemoprewencyjne oraz przeciwnowotworowe w stosunku do takich organów jak płuca, pęcherz moczowy, skóra, piersi, jelito cienkie, jelito grube, trzustka, prostata, szyja. Głównym fitozwiązkiem zawartym w jagodzie malin odpowiedzialnym za jej przeciwnowotworowe działanie jest kwas elagowy. Innymi związkami silnie wpływającymi na powstrzymanie nowotworów są antocyjany należące do klasy flawonoidów.

Kwas elagowy zawarty w jagodach malin wykazuje bardzo silne działanie przeciwnowotworowe. Wpływa on na hamowanie angiogenezy (powstawania nowych naczyń krwionośnych), poprzez które do komórki guza jest dostarczany tlen oraz związki pokarmowe. Powoduje on zmniejszenie wydzielania VEGF (czynnik wzrostu śródbłonka naczyniowego), dzięki któremu jest możliwe powstawanie nowych naczyń krwionośnych. Nowotwór ich pozbawiony nie może się rozrastać ani tworzyć przerzutów. Potrafi on zabijać też komórki zarażone przez wirus brodawczaka ludzkiego (HPV). Innym mechanizmem jego działania jest powstrzymywanie mutagenów, które poprzez łączenie się z cząsteczkami DNA, prowadzą do powstania komórek nowotworowych.

Zarówno kwas elagowy jak i antocyjany wykazują silne działanie przeciwuteniajace. Eliminują one z komórki reaktywne formy tlenu oraz wolne rodniki, które uszkadzają cząsteczki DNA. Innym mechanizmem ich działania jest zatrzymanie namnażania się komórek nowotworowych (proliferencja) oraz wprowadzenie ich na drogę apoptozy (programowalnej śmierci komórki). Innym sposobem działania ww. związków jest hamowanie działania enzymów I fazy metabolicznej oraz uaktywnianie enzymów II fazy metabolicznej znajdujących się w wątrobie oraz jelitach. Powoduje to zwiększenie eliminacji z naszego organizmu substancji, które mogą doprowadzić do powstania nowotworów.