mobi facebook

Przeciwdziałanie chorobom układu krwionośnego przez pomarańczę

pomarańcza

Regularne spożywanie 2-3 szklanek soku pomarańczowego zmniejsza ilość lipoprotein LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości) oraz podwyższa stężenie lipoprotein HDL (lipoproteiny o wysokiej gęstości). Nie ma jednoznacznych wyników badań mówiących o wpływie owocu pomarańczy na stężenie trójglicerydów we krwi. Zawartość witaminy C oraz flawonoidów w pomarańczy zabezpiecza cząsteczki lipoprotein przed utlenianiem się. Utlenione cząsteczki „cholesterolu” nie mogące być wchłonięte prze komórki ciała odkładają się na ścianach naczyń krwionośnych, tworząc płytkę miażdżycową. Zmniejsza to światło tętnicy, utrudniając przepływ krwi. Może to spowodować zator w naczyniu, doprowadzając do zawału serca lub mózgu.

Flawonoidy w pomarańczy wykazują efekt przeciwagregacyjny płytek podobny do polopiryny S. Powstawanie agregatów złożonych ze zbitych cząsteczek czerwonych krwinek lub płytek krwi może w przypadku występowania zaawansowanej miażdżycy doprowadzić do zatoru w sercu lub mózgu oraz wywołać zawał tych narządów lub wylew krwi do mózgu.

Cytrusy w XVII – XIX wieku były podawane marynarzom, gdyż pod koniec XVI wieku zauważono, że rośliny cytrusowe zapobiegają powstawaniu szkorbutu. Ustąpienie objawów szkorbutu jest związane z obecnością w pomarańczy witaminy C oraz flawonoidów z grupy flawanonów - hesperydyny. Witamina C oraz hesperydyna biorą udział w powstawaniu cząsteczek kolagenu. Gdy brakuje tych substancji w pożywieniu, dochodzi do mikropęknięć w naczyniach krwionośnych, co powoduje powstanie mikrokrwawień z naczyń włosowatych do jam ciała. Zewnętrznym bardzo dobrze widocznym objawem szkorbutu jest wypadanie zębów oraz sińce na rękach lub nogach. Ze względu na niemożność powstawania kolagenu w wyniku braku witaminy C, rany nie chcą się goić i może dojść do wykrwawienia się lub zakażenia organizmu w obecności ran na ciele. Nie leczony szkorbut kończy się śmiercią.