mobi facebook

Wpływ pomarańczy na metabolizm organizmu

Pomarańcza ze względu na swoją dużą zawartość błonnika oraz pektyn jest owocem pomagającym utrzymać smukłą linię osób dbających o nią lub chcących się odchudzić. Błonnik oraz pektyny sprawiają, że jest to sycący owoc poprawiający perystaltykę jelit. Dieta bogata we włókna pokarmowe zmniejsza wchłanianie cukrów prostych oraz tłuszczy z jelita, co zapobiega nadwadze. Błonnik ma też zdolność wiązania metali ciężkich oraz pestycydów, które dostały się do naszego organizmu wraz z pokarmem. Inną cechą pomarańczy sprzyjającą utrzymaniu odpowiedniego metabolizmu jest to, że pomarańcza to naturalny termogenik, czyli roślina przyśpieszająca nasz metabolizm co zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej w naszym ciele. Prawidłowe spalanie tkanki tłuszczowej zabezpiecza nas przed wystąpieniem choroby zwanej syndromem metabolicznym, który prowadzi do powstania chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy typu 2.

Są nawet specjalne diety oparte na spożywaniu dużej ilości pomarańczy. Podobno stosowała ją Magda Gessler.