mobi facebook

Przeciwdziałanie cukrzycy przez truskawkę

Badania prowadzone przez naukowców pokazały, że fisetyna występująca w truskawkach łagodzi skutki uboczne występowania cukrzycy typu 1. Eksperymenty na myszach potwierdziły korzystne działanie tego flawonoidu na przykład w przypadku towarzyszących cukrzycy zaburzeń pracy nerek, czy układu nerwowego. Spożywanie produktów bogatych w antocyjany zmniejsza też poziom cukru we krwi oraz poprawia wrażliwość komórek na insulinę, które zaczynają wychwytywać glukozę z krwi. Badania odnośnie glukozy 2 typu były przeprowadzane na mutantach myszy posiadających cukrzycę tego typu w Stanach Zjednoczonych.

Innym pozytywnym wpływem truskawek dla chorych na cukrzycę jest zmniejszenie objawów retinopatii cukrzycowej, która powoduje uszkodzenie naczyń krwionośnych włosowatych siatkówki oka. Antocyjany wydają się zapobiegać uszkodzeniu naczyń krwionośnych, a także uniemożliwiać produkcję nieprawidłowych białek, co zapobiega mikrowylewom krwi do gałki ocznej.