mobi facebook

Przeciwdziałanie cukrzycy przez wiśnie

Badania przeprowadzone na komórkach trzustki myszy wykazały, że w obecności ekstraktu z wiśni, komórki te produkują o 50% więcej insuliny. Efekt ten jest związany z obecnością w ekstrakcie z wiśni antocyjanów. Po miesiącu badań na żywych zwierzętach wykazano spadek o połowę poziomu glukozy na czczo. Wiśnie mogą być pomocne w zapobieganiu powstawania cukrzycy typu 2 oraz walce u chorych z już powstałą chorobą.

Antocyjany z wiśni zmniejszają uszkodzenie naczyń włosowatych spowodowanych podwyższonym poziomem cukru we krwi. Właściwość ta pozwala leczyć skutki retinopatii cukrzycowej, która powoduje uszkodzenie naczyń krwionośnych siatkówki oka. Antocyjany wydają się zapobiegać uszkodzeniu naczyń krwionośnych, a także mogą uniemożliwić produkcję nieprawidłowych białek, co zapobiega mikrowylewom krwi do gałki ocznej.