Przeciwdziałanie chorobom układu krwionośnego przez wiśnie

wiśnia

Badania naukowe przeprowadzone na szczurach udowodniły, że dieta bogata w antocyjany oraz kwercetynę zapobiega chorobom układu krążenia. Kwercetyna oraz antocyjany zabezpieczają cząsteczki lipoprotein HDL (lipoproteiny o wysokiej gęstości) oraz LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości) przed ich utlenieniem. Utlenione cząsteczki „cholesterolu” odkładają się w naszych tętnicach, powodując miażdżycę. Zaawansowana miażdżyca może spowodować zawał serca lub mózgu. Antocyjany mają wpływ na wzmocnienie wytrzymałości ścian naczyń krwionośnych, co zapobiega powstawaniu w nich mikrouszkodzeń, które sprzyjają powstawaniu miażdżycy. Wiśnie zmniejszają też poziom frakcji „cholesterolu” (czyli lipoprotein) zwłaszcza LDL oraz trójglicerydów w surowicy krwi. Wiśnie zmniejszają objawy tzw. zespołu metabolicznego, zmniejszając ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i choroby serca.