mobi facebook

Właściwości przeciwutleniające wiśni

100 ml soku z wiśni posiada wartość ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) 3500 mikromol TE/100g. Plasuje to sok z wiśni wśród produktów o średnich właściwościach przeciwutleniających. Przeciwutleniacze obecne w warzywach i owocach wychwytują w naszym organizmie wolne rodniki oraz reaktywne formy tlenu, które niszczą struktury komórek, takich jak DNA, białka, lipidy. Odpowiednie funkcjonowanie systemu przeciwutleniającego w naszym organizmie zależy od składu diety; bogata w przeciwutleniacze opóźnia procesy starzenia oraz zapobiega chorobom, takim jak nowotwory, choroby serca czy artretyzm. Wiśnie powodują zwiększanie aktywności enzymów odpowiedzialnych za eliminowanie reaktywnych form tlenu, takich jak dysmutaza ponadtlenkowa (SOD) oraz peroksydaza glutationowa (GPx). Zmniejszyło się też utlenienie lipidów w błonach komórkowych. Oprócz antocyjanów silny wpływ na ww. procesy mają kwasy fenolowe.