mobi facebook

Przeciwdziałanie chorobom układu krwionośnego przez żurawinę

żurawina

Flawonoidy obecne w owocach żurawiny oraz soku wpływają korzystnie na zmniejszenie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Zapobiegają one przede wszystkim utlenieniu lipoprotein HDL (lipoproteiny o wysokiej gęstości) oraz LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości), które przenoszą cząsteczki cholesterolu w naszym krwiobiegu. Utlenione cząsteczki „cholesterolu” odkładają się w naszych tętnicach, powodując miażdżycę. Może ona spowodować w przyszłości zawał serca lub mózgu, przyczyniając się do zgonu. Owoc ten dodatkowo zmniejsza poziom LDL, czyli tzw. złego cholesterolu oraz podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL.

Sok z żurawiny zwiększa też objętość przepływu krwi, co przyczynia się do lepszego odżywienia oraz natlenienia komórek tkankowych. Wykazuje też właściwości antyagregacyjne płytek krwi oraz krwinek, co z kolei powoduje zmniejszenie zagrożenia wystąpienia zatorów w żyłach prowadzących do zawału serca lub mózgu.