mobi facebook

Działanie przeciwmikrobiologiczne żurawiny

Owoc żurawiny oraz sok wykazują działanie przeciwbakteryjne. W testach in vitro wykazano działanie przeciwbakteryjne tego owocu przeciw takim bakteriom jak Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecialis, Klebsiella pneumoniae, Salmonella enteritidis. Żurawina zwalcza też bakterie Helicobacter pyroli, które przyczyniają się do powstawania w żołądku wrzodów. Działanie to polega na zmniejszaniu zdolności przylegania komórek bakteryjnych do ścian żołądka, co uniemożliwia rozwój wrzodów. Nieleczone wrzody żołądka mogą doprowadzić do jego nowotworu. Związkami chemicznymi, które wpływają na śmiertelność bakterii, są związki fenolowe, garbniki oraz polimery katechin z grupy flawonoidów, zwane procyjanidami.

Jednoczesne spożywanie przetworów żurawinowych przyczynia się do rozwoju pozytywnej flory bakteryjnej i fermentacji kwasu mlekowego w naszych jelitach. Jest to spowodowane obecnością w żurawinie błonnika.

Są też wstępne badania potwierdzające przeciwwirusowe działanie soku z żurawiny. Polega ono na zahamowaniu zdolności przylegania wirusów do komórek organizmu, co zmniejsza ich zdolności infekcyjne.