mobi facebook

Właściwości przeciwutleniające żurawiny

Żurawina posiada średnie wartości właściwości antyoksydacyjnych. W metodzie ORAC, za pomocą której oznacza się wartość przeciwutleniającą danej roślinny, czy substancji chemicznej, surowe jagody żurawiny na 100 g posiadają 9000 mikromol TE (Trolox equivalent). Jest to spowodowane dużą obecnością w żurawinie związków flawonoidowych, które posiadają silne właściwości przeciwutleniające. Zapewniają one ochronę komórki przed działaniem wolnych rodników oraz reaktywnych form tlenu, które wpływają degradacyjnie na struktury komórkowe, takie jak DNA, białka oraz fosfolipidy błon komórkowych. Tego typu uszkodzenia mogą się przyczyniać do powstawania takich chorób jak nowotwory, miażdżyca, reumatyzm, choroby autoimmnunologiczne, takie jak stwardnienie rozsiane. Przede wszystkim najbardziej widocznym objawem działania wolnych rodników jest przyśpieszenie starzenia się naszego organizmu.