mobi facebook

Barszcz wigilijny

10-12 porcji

Składniki:

- 1,75 kg buraków
- 500 g gulaszu wołowego
- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 1 mały por (200 g)
- 1 mała cebula (50-60 g)
- 0,25 selera (mały) (50 g)
- 200 g suszonych śliwek
- 20 g podgrzybków
- 10 g borowików
- 2 jabłka
- 1 kg uszek
- 2 * 2 l wody
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz
- pół cytryny

Sposób wykonania

Najpierw pokroić włoszczyznę. Marchewkę oraz pietruszkę przekroić w plastry o grubości 4-5 mm. Cebulę przekroić na pół oraz pociąć w pióra o grubości 5-6 mm, pora natomiast pokroić w talarki o grubości około centymetra. Selera obrać z zewnętrznej suchej warstwy oraz pokroić w plastry o grubości 4-5 mm. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą. Postawić na średni ogień. Mięso pozbawić tłuszczu i pokroić na mniejsze kawałki (ok. 10 mm)zalać zimną wodą i postawić na średnim ogniu; bulion w czasie gotowania odszumować. Uzyskanymi wywarami zalać potem buraki.

W czasie gotowania wywarów obrać buraki ze skórki, następnie przekroić je na pół wzdłuż oraz pokroić w plastry o grubości 4-5 mm, wrzucić do garnka. Na wierzch buraków wrzucić suszone śliwki, połamane na mniejsze kawałki grzyby, oraz przyprawy.

Po ugotowaniu wywarów zalać nimi buraki i postawić na kuchenkę. W trakcie gotowania pokroić na ćwiartki, a następnie jabłka na pół wszerz, zmiksować je i dodać do gotującego się barszczu. Gotować go tak długo, aż uzyska intensywny czerwony kolor. Pod koniec gotowania wcisnąć cytrynę w celu utrzymania czerwonej barwy. Na talerzu można w celu poprawy smaku dodać odrobinę pieprzu.

W osobnym garnku ugotować uszka tuż przed podaniem barszczu.


Zdjęcia

1.