mobi facebook

Bigos staropolski

10 porcji

Składniki:

bigos - 1 kg kapusty kiszonej
- 1,25 kg kapusty białej
- 300 g gulaszu wołowego
- 300 g kiełbasy wiejskiej
- 300 g wędliny
- 300 g suszonych śliwek
- 20 g suszonych podgrzybków
- 10 g suszonych borowików
- 2 cebule (250 g)
- 400 ml czerwonego wytrawnego wina
- 4-5 łyżek stołowych miodu
- 3 łyżki majeranku
- 3 łyżki kminku
- 5 liści laurowych
- 7 ziarenek ziela angielskiego
- 7 ziarenek jałowca
- 7 ziarenek pieprzu
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Do dużego rondla wsypać poszatkowaną w drobne paski świeżą kapustę; wlać wody, tak aby była na równi z kapustą i gotować 1 godzinę. Do innego garnka włożyć poszatkowaną drobniej kiszoną kapustę; zalać wodą na równi z kapustą i gotować 1 godzinę. Co jakiś czas uzupełniać wodę.

W międzyczasie kiełbasę pokroić w 4-5 mm plasterki, a je na 4 części. Szynkę również pokroić w 4-5 mm plastry, a je w kostkę. Mięso wyjąć z zamrażalnika i rozmrozić. Następnie oczyścić z tłuszczu oraz pokroić w 10-15 mm kostkę. Włożyć do garnka, zalać 1 l wody i postawić na średni ogień. Następnie na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w drobna kostkę. W małym garnku ugotować wcześniej podrobnione grzyby przez 30 min. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki

Po ugotowaniu się kapusty, wsypać kapustę kiszoną do kapusty słodkiej; wszystko wymieszać, gotować na małym ogniu. Dodać kiełbasę, mięso, wędliny, grzyby oraz śliwki. Potem dodać wszystkich przypraw i wszystko dobrze zamieszać. Można jeszcze dodać pieprzu. Całość gotować 1-1,5 h, mieszając co jakiś czas i pilnując odpowiedniej ilości wody. Po 30 minutach dodać wina oraz miodu; zamiast miodu może być miód pitny.

Bigos podawać z ziemniakami lub z chlebem razowym.


Zdjęcia

1. http://www.hairybikers.com/recipes/view/bigos-stew