mobi facebook

Cepeliny

?? porcja

Składniki na cisato:

Cepeliny - 1 kg ziemniaków
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól

Składniki na farsz:

- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 500 g kapusty kiszonej
- 50 g grzybów suszonych
- 1 cebula (125 g)
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki cząbru
- świeży rozmaryn
- sól
- pieprz
- 20 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Ziemniaki są potrzebne w dwóch wersjach - surowe i gotowane. Surowe ziemniaki na sitku lub na gazie odsączyć z nadmiaru wody. Zmieszać surowe ziemniaki z ubitymi gotowanymi, dodać mąkę ziemniaczaną, jajko oraz sól. Całość dobrze wymieszać i uformować kulę, ciasto zostawić do odpoczynku.

Do miski wrzucić: mięso, poszatkowaną kapustę, namoczone i drobno pokrojone grzyby oraz przysmażoną na maśle klarowanym cebulę, a także przyprawy i olej rzepakowy. Całość dobrze wymieszać.

Z ciasta urwać kulkę, uformować okrągły placek i włożyć farsz, zamknąć jak pieróg i wywałkować w rękach w podłużny kształt.


Zdjęcia

1. https://www.tripadvisor.co.za/LocationPhotoDirectLink-g274735-d8552550-i219993393-Kotlet-Sopot_Pomerania_Province_Northern_Poland.html