mobi facebook

Chołodok

4 porcje

Składniki:

- 500 g ogórków gruntowych
- 1 cebula (100 g)
- 600 g ziemniaków
- 500 ml kwasu spod ogórków kiszonych
- 200 ml jogurtu lub
200 ml śmietany 10 %
- woda (opcjonalnie)
- pietruszka
- koperek
- woda spod ogórków kiszonych (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Ogórki pokroić na mniejsze części oraz zmiksować. Cebulę przekroić na pół, następnie w pióra, a je w drobną kostkę. Ziemniaki również obrać i pokroić w talarki. Pietruszkę oraz koperek drobno posiekać.

Ziemniaki ugotować na parze oraz dodać na koniec do finalnego chłodnika. Do zakwasu z rozrobioną śmietaną dodać ogórków, cebulę, pietruszkę, koperek oraz przypraw. Całość zamieszać.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1.