mobi facebook

Dorsz z kapusta kwaszoną

4 porcje

Składniki:

- 600 g filetów z dorsza
- 1 cebula (125 g)
- 400 g kapusty kwaszonej
- 225 ml bulionu warzywnego
- natka pietruszki
- 2 łyżeczki majeranku
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Filety umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w pióra, następnie w kostkę, a kapustę drobno posiekać. Natkę pietruszki również drobno posiekać.

Cebulę zrumienić na oliwie z oliwek, a następnie odstawić na bok. Kapustę w garnku zalać bulionem oraz dodać cebulę, a następnie przypraw. Całość dobrze wymieszać. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. Następnie położyć filety z dorsza oraz dusić następne 20 minut. Po tym czasie wyjąć dorsza, przełożyć na talerz, a obok położyć kapustę.

Dorsza podawać z ziemniakami lub kaszą.


Zdjęcia

1.