mobi facebook

Flaki

8-10 porcji

Składniki:

- ok.1 kg flaków po wstępnej obróbce
- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 0,25 selera (mały) (50 g)
- 1 cebula (125 g)
- 3,5 l wody
- 3-4 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek

Sposób wykonania

Flaki raz lub dwa namoczyć w wodzie przez 2 godziny w celu pozbycia się ich zapachu. Marchewkę pokroić w talarki o grubości 3-4 mm. Tak samo postępujemy z pietruszką, a selera kroimy w plastry o grubości 3-4 mm. Cebulę pokroić w pióra, a je w kostkę.

Flaki wrzucić do zimnej wody i zagotować, odszumowując powierzchnię. Dodać warzywa oraz przyprawy. Podsmażyć na patelni cebulę i wrzucić do zupy. Gotować całość na średnim ogniu, a następnie na małym ogniu przez 1 godzinę.


Zdjęcia

1.