mobi facebook

Galaretka z kury

8 porcji

Składniki:

Kurczak w galarecie - 1 połówka piersi z kury (ok. 300 g)
- 1 marchewka (200 g)
- 100 g zielonego groszku
- 3 jajka (180 g)
- liście natki pietruszki
- 1 opakowanie żelatyny (50 g)
- 1,5 l wody + 0,25 l
- sól
- pieprz
- 8 niewysokich szerokich naczyń o objętości 150-200 ml

Sposób wykonania

Pierś z kury rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w 1,5 l wody. Ugotowaną pierś wyjąć z wody i pokroić na drobne kawałki. Marchewkę podgotować parę minut w małej ilości wody, następnie pokroić w 3-4 mm plasterki. Groszek wyjąć z puszki oraz przemyć na sitku. Jajka ugotować na twardo, po czym pokroić w plasterki. Wodę po gotowaniu kury uzupełnić 0,5 l wody i zagotować.

Do naczyń na dno dodać 2 listki pietruszki, 2 duże plasterki jajka, 3-4 plasterki marchewki, trochę groszku; resztę wypełnić pokrojoną kurą. W gorącej wodzie rozpuścić opakowanie żelatyny, dodać przyprawy; całość dobrze wymieszać i zalać naczynia do poziomu kury.


Zdjęcia

1. http://foodmag.pl/przepis/galaretka-z-kurczakiem/