Gołąbki
Składniki:

- mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
- 3 * 100 g ryżu brązowego
- 1 cebula (125 g)
- 1 jajko (60 g)
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz
Sposób wykonania
Mięso przemielić. Ryż gotować przez 20 minut. Z kapusty wyciąć głąb, aby liście lepiej odchodziły. Oddzielone liście zblanszować w parowniku przez 5 minut, a następnie wyciąć nerw u podstawy. Cebulę pociąć w drobną kostkę, po czym podsmażyć na patelni.
Połączyć wszystkie składniki farszu, dodać jedno jajko oraz przypraw (wcześniej ziele angielskie rozkruszyć). Całość dobrze wymieszać i ugnieść rękoma.
Do przygotowanych liści nałożyć płaską łyżką farsz od strony podstawy liścia. Brzegi zawinąć do środka oraz rolować ciasno, aby farsz dobrze przylegał do liści. Dno brytfanny lub naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty, aby gołąbki nie przykleiły się do spodu.
Piekarnik nastawić na 150 oC i piec gołąbki przez 45 minut. W tym czasie przygotować sos pomidorowy, którym należy polać gołąbki na talerzu.
Zdjęcia