mobi facebook

Gołąbki

3-4 porcje

Składniki:

Gołąbki - liście kapusty białej
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 400 g ryżu brązowego
- 1 cebula (125 g)
- 1 jajko (60 g)
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Rozmrożone mięso przemielić. Ugotować ryż przez 30 minut. Pieczarki pokroić w drobne kawałki i gotować przez 15 minut, następnie odcedzić. Cebulę pokroić na drobną kostkę, po czym podsmażyć na patelni.

Połączyć wszystkie składniki farszu, dodać jedno jajko oraz przyprawy (ziele angielskie rozkruszyć przed dodaniem). Całość dobrze wymieszać i ugnieść rękoma.

Z kapusty wyciąć głąb, aby liście lepiej odchodziły. Oddzielone liście zblanszować w parowniku przez 3 minuty, a następnie wyciąć nerw u podstawy. Do przygotowanych liści nałożyć płaską łyżką farsz od strony podstawy liścia. Brzegi zawinąć do środka oraz rolować ciasno, aby farsz dobrze przylegał do liści. Po zrobieniu gołąbków dno brytwany lub naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty, aby gołąbki nie przykleiły się do spodu.

Piekarnik nastawić na 150 oC i piec gołąbki przez 1 godzinę. w tym czasie przygotować sos pomidorowy, którym będziemy polewać gołąbki na talerzu.


Zdjęcia

1. https://www.kamis.pl/przepisy/dania-bezmiesne/golabki-z-kaszy-gryczanej