mobi facebook

Gołąbki po lwowsku

3-4 porcje

Składniki:

- liście kapusty włoskiej
- 5 * 100 g kaszy gryczanej białej
- 2 cebula (250 g)
- 50 g grzybów suszonych
- 4 jajka na twardo
- natka pietruszki
- 40 ml oleju rzepakowego
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Z kapusty usunąć głąb oraz zewnętrzne liście. Włożyć do garnka z wrzątkiem i gotować ok. 5 minut oraz przełożyć do zimnej wody. Po ostygnięciu ściągnąć duże liście i odciąć końcówki.

Kaszę gotować przez 20 minut, po czym odsączyć i oziębić. Grzyby zalać zimną wodą, gotować przez 30 minut. Wyjąć grzyby i drobno je pokroić. Cebulę przekroić na pół, pokroić w pióra oraz w kostkę. Jajka gotować na twardo oraz drobno pokroić. Wszystkie składniki połączyć, dodać przypraw, a całość dobrze wymieszać.

Tak przygotowany farsz ułożyć na liściach kapusty oraz zwinąć, formując gołąbek. Dno rondla stalowego wyłożyć liśćmi kapusty, ułożyć ciasno gołąbki, zalać wodą spod grzybów (ewentualnie dolać trochę wody), przykryć resztą liści i dusić na małym ogniu pod przykryciem 40 minut.


Zdjęcia

1.