Gołąbki wigilijne
5-6 porcji
Składniki:
- liście białej kapusty- brązowy ryż (400 g)
- 2 cebule (250 g)
- grzyby suszone (50 g)
- sól
- pieprz
- masło klarowane
Sposób wykonania
Z kapusty usunąć głąb oraz zewnętrzne liście. Włożyć do garnka z wrzątkiem i gotować ok. 5 minut oraz przełożyć do zimnej wody. Po ostygnięciu ściągnąć duże liście i odciąć końcówki.
Ryż gotować przez 20 minut. Grzyby drobniej posiekać, ugotować w wodzie przez 15 minut, po czym odcedzić i pokroić na małe kawałki. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
Ryż, grzyby oraz cebule połączyć w naczyniu. Farsz zawinąć w liście kapusty. Gołąbki włożyć do naczynia żaroodpornego oraz dusić w piekarniku na 150 oC. Dno naczynia można wyłożyć dodatkowymi liśćmi kapusty.
Zdjęcia
1.