Zupa grzybowa
Składniki:

- suszone grzyby (150 g) (podgrzybki, borowiki, kurki)
- 2 marchewki (350 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- pół małego selera (100 g)
- 1,5 l wody
- 2 l bulionu warzywnego
- makaron razowy (400 g)
- 1 śmietana 12% (200 ml)
- 3-4 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)
Sposób wykonania
Mięso pokroić w 10 mm plastry, a je w kostkę. Grzyby namoczyć w 1 litrze wody przez całą noc, a następnie drobno pokroić. Marchewkę oraz pietruszkę pociąć w 3-4 mm talarki, selera w 4-5 mm kawałki.
Mięso ugotować osobno w niewielkiej ilości wody, następnie wrzucić do gotującej się zupy. Grzyby wraz z wodą przelać do bulionu warzywnego, wrzucić warzywa. Gotować najpierw na średnim ogniu, następnie na małym przez 45 minut. Po 30 minutach dodać przypraw. Pod koniec gotowania w małym rondelku rozrobić śmietanę w zimnej wodzie i dodać do zupy; uzupełnić wodę. Całość wymieszać i zagotować.
Osobno ugotować makaron w wodzie przez parę minut, dać na talerz i zalać zupą.
Na talerz dodać oleju rzepakowego.
Zdjęcia