mobi facebook

Zupa grzybowa

8 - 10 porcji

Składniki:

Zupa grzybowa - 150 g suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki, kurki)
- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 1,5 l wody
- 2 l bulionu warzywnego
- 400 g makaronu
- 200 ml śmietany 12%
- 3-4 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Grzyby namoczyć w 1 litrze wody przez całą noc, a następnie je drobno pokroić. Grzyby wraz z wodą przelać do bulionu warzywnego. Dodać przyprawy i gotować najpierw na średnim ogniu, następnie na małym przez 1 godzinę. Pod koniec gotowania w małym rondelku rozrobić śmietanę w zimnej wodzie i dodać do zupy. Całość wymieszać i zagotować.

Osobno ugotować makaron w wodzie przez parę minut, dać na talerz i zalać zupą.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1. https://silesion.pl/zupa-grzybowa-na-wigilie-przepis-08-12-2017