mobi facebook

Gulasz wołowy

1 porcja

Składniki:

- 1 kg wołowiny (udziec)
- 1 cebula (125 g)
- 2 pomidory (opcjonalnie)
- 1 l wody (bulion warzywny)
- 3 ząbki czosnku
- 5-6 kulek ziela angielskiego
- 3-4 liście laurowe
- 2-3 łyżeczki majeranku
- papryka (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- masło klarowane

Sposób wykonania

Rozmrozić mięso, umyć i osuszyć. Pozbyć się błonek, zbędnego tłuszczu, a następnie pokroić w około 2 cm kostkę. Cebule przekroić na pół, pokroić w pióra, a je w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę do kieliszka 50 ml oraz zalać wodą. Odstawić na bok. Pomidory tak samo jak cebulę pokroić w drobną kostkę.

Na dnie rondla stalowego rozpuścić trochę masła, po czym podsmażyć cebulkę. Następnie dodać wody oraz wrzucić mięso. Gotować na małym ogniu przez pół godziny i wrzucić przyprawy oraz czosnek. Dusić gulasz na małym ogniu jeszcze przez godzinę.


Zdjęcia

1.